Det finns olika modeller av slagjärn, men de har alla det gemensamt att de dödar direkt.
Ungdomsredaktionen

Minkjakt med slagjärn

Minkki on pienestä koostaan huolimatta vaarallinen peto linnunpoikasille ja niiden emoille. Se on statukseltaan haitallinen vieraslaji, joka ei kuulu Suomen luontoon. Minkin metsästämisen aloittaminen ei vaadi paljon, mutta siitä saatava hyöty on huomattava.

Text och bilder Reetta Hokkanen

Publicerad13.5.2021

Trots sin ringa storlek är minken ett farligt rovdjur för fågelungarna och deras mödrar. Arten räknas som en skadlig främmande art som inte hör hemma i vår natur. Det är inte svårt att komma igång med minkjakten, men nyttan är desto större.

Slagjärnet är ett enkelt och effektiv sätt att eliminera minkarna och varje år fälls mellan 40 och 50 tusen sådana i vårt land. Det går utmärkt att gillra en fälla vid egen sommarstugustrand eller en närbelägen bäck. Placera slagjärnet på en plats där det är enkelt att kontrollera fällan och där du brukar ha vägarna förbi. Själv gillrar jag mina slagjärn i min jaktförenings marker. Liksom vid all annan jakt behöver du markägarens tillstånd också för minkjakten.

Inga konstigheter

Slagjärn dödar genast och är därför ett bättre val än fällor som fångar levande för dig som bara jagar emellanåt. Slagjärnet läggs i en låda som hindrar övriga vilda djur och sällskapsdjur från att råka illa ut. Ett färdigt paket kostar några tior och gillrandet innebär inga konstigheter. Lådan kan du tillverka själv av överskottsbräder och faner. Själv använder jag en gillringstång för slagjärnen, vilket gör jobbet ännu riskfriare.

I fjol byggde jag två lådor för slagjärn enligt anvisningar som jag hittade på nätet och de fungerar perfekt. I höstas gillrade jag den ena fällan vid en åstrand och betade den med gösrens. Själv åt jag fisken med god aptit och uppenbarligen hade också minken gärna gjort det, för följande veckoslut hade en gått i fällan. Senare, när det hade börjat snöa, ställde jag fällan mot väggen till vedlidret på sommarstugan. Minkdoften lockade sedan en annan mink att också gå i fällan trots att där inte längre fanns färskt bete. Minkdoften är året om det bästa betet!

Andjakt med gott samvete

Du kan lugnt jaga mink minst nio månader om året. När den har ungar i maj-juni är det bäst att pausa jakten, men redan i juli klarar sig ungarna på egen hand. I mitten av juli fungerar jakten med fällor med vippbräde och från början av augusti med slagjärn. En mård, som ju är fredad på sommaren, kan släppas ut från vippfällan. Ordna slagjärnen och lådorna redan i början av sommaren så att allt är klappat och klart för jakt i slutet av sommaren.

Med en smula omsorg håller utrustningen för jakten med slagjärn i många år, vilket betyder att engångsinvesteringen betalar sig i längden. Varje fångad mink hjälper mångfalden i naturen och de häckande fåglarna. Dessutom kan fågeljägarna jaga med lättare samvete när de har vårdat naturen genom minkjakt.

Inte bara doftmedel utan också färskt fiskrens och slaktavfall fungerar som bete för mink.