Gör det själv

Ett lockmedel gjort på minksekret

Ett fungerande sekretdoftmedel för mink svänger du enkelt ihop genom att blanda analkörtlarna i paraffin, men om du dessutom tillsätter ingredienserna i det här receptet så blir resultatet mera gelartat och tål förvaring i frysen.

Text och bilder Jyri Mononen

Publicerad8.3.2024

Du kan ta medlet direkt ur frysen och använda det, och det fäster också på hala ytor som metalldelarna på ett slagjärn och på filmfaner. På platser med strömmande vatten sitter doftmedlet bättre utan att sköljas bort, även om du stryker det på fällans tak. Tack vare glyserolen sprider sig doften också vid sträng kyla. Natriumbensoaten hindrar glyserolen från att mögla och fördröjer processen där körtelvävnaden bryts ner vid varmt väder.

Om du förvarar doftlockmedlet i små flaskor i frysen så går det smidigt att vittra in fällor när som helst, och lockmedlet förblir användbart i flera år. Jag avråder från plastflaskor om du tänker förvara doftmedlet en längre tid eller om du tänker återanvända samma flaskor flera gånger. Plastflaskorna är inte lika täta och sekretdoften verkar med tiden härskna och tappa kraften.

Idén och ingredienserna har jag knyckt från amerikanska minkjägare, men receptet har jag vidareutvecklat för våra förhållanden. Jag påstår inte att receptet kan åstadkomma mirakel, men minkar har jag fått oavsett om det är tack vare eller trots de tillsatta ingredienserna.

Det här behöver du

  • En mink i gott skick (hanarna har ett penisben och avståndet från urinöppningen till analöppningen är klart större än en cm).
  • 2 st 50-100 ml glasflaskor som tål infrysning och har patenkork.
  • Paraffinolja.
  • Glyserol, minst 85-procentig, finns på apoteket.
  • Natriumbensoat. Ett konserveringsmedel för bär och sylt, finns i pulverform i mataffärer.

Gör så här

Fyll glasflaskorna till nästan hälften med paraffinolja.

Lösgör minkens analkörtlar och lägg en i vardera flaskan. Krossa körtlarna i oljan med exempelvis en pinne. Ofta räcker doften till även om en körtel skulle vara så gott som tom.

Tillsätt en tesked natriumbensoat i vardera flaskan och rör om väl.

Fyll det återstående utrymmet i flaskorna med glycerol och rör om.

Låt flaskorna stå i rumsvärme i några timmar och rör om blandningen flera gånger innan du lägger dem i frysen. Det tar tid för ingredienserna (i synnerhet för natriumbensoatet) att blandas. De små vita partiklarna som stiger till ytan är en fullt normal reaktion.

Håll korken på när du inte behöver flaskorna. Lägg flaskan tillbaka i frysen om det blir doftmedel över efter en runda kring fällorna.

Minken känner doften av analsekretet långt efter att den mänskliga näsan har slutat känna den. Själv vittrar jag in slagjärnen på nytt med ungefär en månads mellanrum.