Nuorten toimitus

Minkkikantaa kurittamaan

Minkki on pienestä koostaan huolimatta vaarallinen peto linnunpoikasille ja niiden emoille. Se on statukseltaan haitallinen vieraslaji, joka ei kuulu Suomen luontoon. Minkin metsästämisen aloittaminen ei vaadi paljon, mutta siitä saatava hyöty on huomattava.

Teksti ja kuvat Reetta Hokkanen

Julkaistu13.5.2021

Rautapyynti on helppo ja tehokas tapa vähentää minkkejä, joita saadaan Suomessa vuosittain saaliiksi noin 40 000–50 000. Pyynti onnistuu helposti esimerkiksi omassa mökkirannassa tai läheisellä purolla. Raudat kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa niiden tarkastaminen on sujuvaa ja jossa liikkuu muutenkin usein. Itse sijoitan raudat syksyisin oman metsästysseurani alueelle. Kuten kaikkeen muuhun metsästykseen, myös minkkien pyyntiin tarvitaan maanomistajan lupa.

Ei rakettitiedettä

Heti tappavat raudat ovat elävänä pyytäviä loukkuja parempi väline satunnaiselle pyytäjälle. Rautoja pidetään suojakotelossa, jotta muut luonnon eläimet tai lemmikit eivät pääse niihin käsiksi. Valmis rautakotelopaketti maksaa muutamia kymppejä, eikä sen pyyntiin virittäminen ole rakettitiedettä. Kotelon voi valmistaa myös itse vaikkapa ylijäämälaudoista ja vanerista. Olen itse käyttänyt rautojen virittämiseen virityspihtejä, jolloin niiden käyttämisestä on tullut entistä turvallisempaa.

Rakensin viime vuonna kaksi rautakoteloa netistä löytämälläni ohjeella ja ne toimivat mallikkaasti. Viritin syksyllä toisen loukuista joen rantaan ja laitoin syötiksi kuhan ruodon. Itse kala maistui minulle ja ilmeisesti niin olisi maistunut myös minkille, sillä seuraavana viikonloppuna se oli jo livahtanut ansaan. Lopulta siirsin loukun lumen tieltä mökin puuliiterin viereen. Toisen minkin haju houkutteli myös mökin ympäristössä asustelleen minkin rautoihin, vaikka tuoretta syöttiä ei enää ollut. Minkin haju onkin paras syötti ympäri vuoden.

Hyvällä omallatunnolla sorsajahtiin

Minkkiä voi pyytää huoletta vähintään yhdeksän kuukautta vuodesta. Pesintäaikaan touko-kesäkuussa metsästys on syytä rauhoittaa, mutta jo heinäkuussa poikaset ovat omillaan. Heinäkuun puolenvälin paikkeilla pyytäminen onnistuu jo keinulautaloukuilla ja elokuun alusta raudoilla. Esimerkiksi kesällä rauhoitettu näätä voidaan päästää keinulautaloukusta vapaaksi. Rautakotelo ja raudat kannattaa hommata jo kesän alussa, jotta ne ovat valmiina pyyntiin kesän loppupuolella. 

Rautapyyntiin tarvittavat välineet kestävät käyttöä vuosikausia pienellä huollolla, joten kertasijoitus ei käy pidemmän päälle kalliiksi. Jokainen saaliiksi saatu minkki edistää luonnon monimuotoisuutta ja lintujen pesintämahdollisuuksia. Linnunmetsästäjät voivat metsästää myös lintuja paremmalla omallatunnolla, kun on tehnyt luonnonhoitotyötä minkkien vähentämiseksi.

Hajusteiden lisäksi minkille kelpaa syötiksi tuoreet kalan­perkeet ja teurasjätteet.