Marthorna och jakten

Gästskribenten
Maija Soljanlahti är magister i livsmedels-vetenskap och jobbar på det finska marthaförbundet som utvecklingschef för mat- och näringsfrågor.
Publicerad17.11.2022

Det är höst. Jag andas djupt och beundrar skogens färgförvandling. Jag har klätt mig i vädertålig jacka och vattentäta kängor, och på huvudet en orange luva som jag har virkat själv. Årets svampskörd ser ut att bli mager, men blåbär har det funnits desto mer. Jaktsäsongen har börjat och här i skogen huserar ett energiskt jägargäng. Jag befinner mig i Kyrkslätt där det finns så mycket hjort och rådjur att de har blivit rena landsplågan.

När marthorna beger sig till skogs tar de gärna med sig en vän, en kollega eller en nykommen invandrare för att koppla av, njuta och dela med sig av sitt kunnande. På sommaren och hösten identifierar och plockar vi bär och svamp, och på våren vilda örter. Vi delar med oss av naturglädjen och kunskaperna om hur man hållbart tar vara på det som skogen ger. Naturens mångfald är värd att bevara!

Vi uppmuntrar folk i alla åldrar från livets alla vägar att bege sig till skogs; där berättar vi om allemansrätten, ger tips om utfärdsmat och bildar en grupp som vi gärna tänder en brasa med på brasplatsen och njuter av kaffet. Vi är övertygade om att positiva naturupplevelser och förståelse för naturen i vårt land ökar känslan av samhörighet och viljan att leva på ett natur- och klimatvänligt sätt. Även vår ekonomiska rådgivning stegar ut i skogen. Det är lättare att tala om ekonomiska bekymmer och annat som tynger sinnet ute i en miljö som känns trygg.

För oss marthor är maten en hjärtesak. Den uttrycker kärlek och förenar människor, både vid bord och brasa. Vi marthor vill att också kommande generationer ska få uppleva naturen. Och där har våra matval betydelse. Att bevara mångfalden i naturen genom att äta vegetariskt är en princip i vardagen som många av oss gärna följer. Vi uppmanar folk att välja inhemsk vildlevande fisk som det nuförtiden är lätt att få tag på i mataffärerna. Våra kurser om viltmat är populära. Många betraktar viltet som ett hållbart val och viljan att lära sig ta vara på hela det fällda djuret är avgörande.

Naturprodukterna avnjuts förstås helst färska, men vi vet hur man konserverar dem för vintern och påföljande vår. Marthornas högsäsong handlar om att konservera och frysa in i slutet av skördetiden. Konserveringsmetoderna har utvecklats från att salta in till att torka och att frysa in. Därefter krävs det kunskap för att tillaga den här maten så den blir en del av en varierad kost.

Marthorna förknippas med livsmedelsberedskap, det vill säga förmågan att klara ett längre elavtrott eller en karantän. Konserverade naturprodukter är ett billigt och ekologiskt sätt att ha mat i förråd hemma. Det ska finnas mat och dryck för hela familjen för tre dagar, och dessutom en hel del annat nödvändigt samt vatten för den personliga hygienen.

Havsvinden smeker kinderna och det är dags att återvända till stugans värme. På vägen hejdar vi oss, hunden och jag, för att beundra en av invånarna i närskogen, älgen som betar bland unga alar. Vilken ståtlig syn!