Från skymning till gryning

Kolumn
Teppo Kakkonen, Vice ordförande, Finlands viltcentral
Publicerad5.9.2023

Den nya förordningen om förbud mot sjöfågeljakt i skymningen har väckt livliga diskussioner om hur den ska tolkas och om den verkligen behövs. Överst i diskussionerna finner vi oklarheten om klockslaget, det vill säga när man kan inleda jakten på morgonen och när man ska avsluta den på kvällen. Tätt efter kommer tolkningen av hur jakten ska definieras; ska den betraktas som inledd eller pågående när hunden letar efter och apporterar en fågel under den förbjudna tiden?

Lyckligtvis är förordningen entydig. Jakten får inledas jämnt en timme (60 minuter) före solens uppgång och ska avslutas jämnt en timme efter solens nedgång. Men att varje dag hålla reda på solens uppgång och nergång där man jagar kräver att jägaren gör sig besväret. Lyckligtvis sträcker dagens teknologi ut en hjälpande hand. 

Att spåra upp och avliva en skadad fågel är självfallet tillåtet även under den förbjudna tiden. Av djurskyddsskäl ska en jägare alltid försöka hitta och avliva ett skadat vilt så fort det bara går. Därför är det både tillåtet och rätt att låta en hund leta efter den skadade anden. Vi kan tänka oss att meningen med förbudet mot skymningsjakt är att något fällande skott inte får skjutas under den förbjudna tiden. Då är det enbart tillåtet att ta vara på den skjutna fågeln. 

Under innevarande jaktsäsong blir jägarna dock tvungna att fundera på om de alls ska jaga änder med hund, i synnerhet i trakter med konstaterad fågelinfluensa. Vi följer med Livsmedelsverkets och THL:s rekommendationer och använder sunt förnuft!

I år verkar sjöfåglarnas häckning ha gått bra. Hyfsat många ungar har blivit flygga, så vi kan vänta oss fina stunder på jakten och byte som under tidigare år.