Rådjurskorv och stuvad risoni
Publicerad6.9.2024Att stoppa korv är inte speciellt svårt. Ett knep är att använda nitritsalt. Förutom att saltet håller ihop smeten ger nitritsaltet den färdiga korven en aptitligare färg. Se även till att smeten är tillräckligt lös. Dels är det enklare att fylla smeten i fjälstret, dels blir slutresultatet så mycket saftigare.
4 portioner
1 ½ kg rådjurskött
1,5 kg sidfläsk
35 g nitritsalt
¼ dl timjan
¼ dl rosmarin
½ vitlök
5 gula lökar
1 ½ röd chili
ca 3 ½ dl vatten
svartpeppar
lammfjälster
bindgarn
Skär rådjursköttet och sidfläsket i bitar och mal köttet genom en hålskiva som är 2–5 millimeter. Var noggrann med att köttet hålls kallt medan du maler det.
Tillsätt saltet. Låt färsen ligga minst ett dygn i kylskåpet före korvtillverkningen. Peppra smeten. Rör tills smeten blir lite fastare. Hacka örter, vitlök, lök och chili och tillsätt i smeten.
Rör om ordentligt. Häll slutligen i vatten och rör om tills konsistensen är rätt. Fyll smeten i fjälstret. Knyt om korvarna med bindgarn till lagom storlek. Koka korvarna. Stek eller grilla korvarna före servering.
Stuvad risoni
De små pastakornen använde italienare för att kompensera ris. Stuvad risoni kan därför ses som en form av snabblagad risotto.
1 gul lök
1 msk smör
8 dl grönsaksbuljong eller viltbuljong
3 dl risonipasta
3 dl grädde
1 dl riven ost
salt och peppar
Hacka löken och fräs den i en kastrull tillsammans med en klick smör. Häll i buljongen och låt blandningen koka upp.
Tillsätt risonipastan. Låt koka i cirka 5 minuter. Rör om och häll i grädden. Smaka av med salt och peppar.
Låt koka tills konsistensen är perfekt krämig. Rör ner riven ost.