Rinnakkaislupa tuo paljon vapauksia, mutta myös paljon lisää vastuuta.
Nuorten toimitus

Rinnakkaislupa avaa metsästys­harrastusta

Rinnakkaislupa on tärkeä juttu oman harrastukseni kannalta. Monesti vasta aseluvan saannista alkaa varsinainen metsästysharrastus.

Teksti Mika Linna Kuva Mika Linnan kotialbumi

Julkaistu3.5.2024

Täytin juuri 15 vuotta ja minulla on jo rinnakkaisluvan hakuprosessi käynnissä. Alle 15-vuotiaana saa metsästää vain täysi-ikäisen kyseiseen aseeseen luvat omistavan valvojan kanssa. Tämän takia olen päässyt metsälle vain silloin, kun isä on ehtinyt ja jaksanut lähteä valvomaan. Tämä on tarkoittanut minun kohdallani sitä, että aseen kanssa metsällä käynti on rajoittunut muutamiin kertoihin vuodessa. Rinnakkaisluvan kanssa pääsisin metsälle aina kun itselle sopii. Vaikka hirvimetsälle on aseettomana koiran kanssa päässyt osallistumaan, olisi aseen kanssa kulkemisessa jännitystä. Siksi odotan innolla rinnakkaislupaa.

Luulen, että myös isäni on odottanut rinnakkaislupia. Hänen ei tarvitsisi enää lähteä valvojaksi aina, kun haluan lähteä metsälle. Lisäksi saamme nyt myös toiselle koiralle tutun aseellisen valvojan. Ei rinnakkaislupa kuitenkaan kaikkea ratkaise. Etenkin koiranohjaajan täytyy pystyä liikkumaan nopeasti esimerkiksi tien ja koiran väliin.

Tuttu metsästysmuoto uudesta kulmasta

Haen lupaa isäni hirvikivääriin. Haluan liittyä hirviporukkaan ja päästä hirvijahtiin myös aseen kanssa. Porukka ja jahtimuoto ovat jo tuttuja, joten uskoisin siirtymän olevan kohtuullisen helppo. Tietenkin täytyy muistaa, että mukana tulee hirveästi vastuuta. Etenkin puhuttaessa suurikaliiberisesta kivääristä, jonka luoti on vaarallinen useiden kilometrien päähän. Taustan suhteen täytyy olla todella huolellinen ja olla varma kohteesta, jota on ampumassa. Uskon saavani hyviä neuvoja isältäni ja muilta kokeneilta metsästäjiltä. Ennen hirvijahtia on lisäksi kauden alussa käyty turvallisuusasiat läpi koko porukan kanssa.

Lupien hakeminen verkossa

Jätin rinnakkaislupahakemuksen verkossa. Tämä mahdollisuus aukesi maaliskuun alussa. Poliisin sähköisessä asioinnissa täytetään samantyyppinen lomake kuin paperisessa versiossa. Minulta kysyttiin muun muassa syitä, miksi haen lupaa kyseiseen aseeseen. Sitten muutaman päivän kuluttua kysyttiin joitakin lisätietoja, kuten metsästyskorttia.

Joissakin tapauksissa tulee myös haastattelukutsu, jossa kehotetaan varaamaan aika poliisilaitokselle. Tätä kirjoittaessa sain juuri haastattelukutsun. Jännityksellä kohti haastattelua ja ensi syksyn metsästyskautta.