Mästaren siktar uppåt himlen. Kvällsflygningen ska väl börja snart.

På kvällsflykt med toppskytten Eetu Kallioinen

Jakten och tävlingsskyttet är för Eetu Kallioinen en passion och livsstil. Vid olympiaden i Tokyo i somras blev den här unga mannen en kändis för hela det finska folket. Ett händelserikt liv har förädlat Eetus tankar om viltet, jakten och skyttet. Som det viktigaste lyfter han fram säkerheten.

Text och bilder Panu Hiidenmies

Publicerad9.11.2021

Eetu Kallioinen, som har jagat sedan han var en tvärhand hög, placerade sig på fjärde plats efter en nervkittlande final i skeet. Knappt hade han lärt sig gå ordentligt i terrängen innan han började följa med sin pappa Tero Kallioinen i hytten på pickuppen på älg- och hjortjakter.

Vid ungefär samma tid gjorde Eetu entré på skjutbanan i Loppi, med hagelgevärskolven släpande i marken. Och det sade klick på direkten. Hagelskyttet slukade honom och tävlingsinstinkten började kamma hem segrar. Jakt av alla de slag och tävlingsskytte har sedan dess varit hans melodi, som hastigt har fört upp honom i världstoppen.

Säkerheten framför allt

De gedigna erfarenheterna av jakt och banskytte har format Kallioinens inställning till jakten och i synnerhet till säkerhetsaspekterna.

– På skjutbanan och på tävlingar måste man kunna sitt vapen och säkerheten ska sitta i ryggmärgen, betonar Eetu Kallioinen, rutinerad trots sina unga år. Det finns inget utrymme för misstag vid vapenhantering.

Kallioinen, som numera är anställd på försvarsmakten, tar inga risker med ett vapen i händerna och uppmanar läsarna att göra likadant.

– På jakt ska skjutsektorerna alltid bestämmas på det viset att man inte utsätter andra naturvänner, byggnader eller hundar för fara, slår Eetu fast. Det här lär man sig bäst när man tränar på skjutbana. Då blir den säkra vapenhanteringen automatiserad. Jakterna och åren bygger därefter på med erfarenheter av säkerheten på jakt.

I sin egen förening på hemorten Loppi, Sajaniemen Hirviveikot ry, har Kallioinen utvecklat skytteträningen för storvilt i en riktning med större bredd än förut.

– I synnerhet före jaktsäsongen börjar så kör vi skytteträning som simulerar olika situationer på jakt. På de här övningarna går vi igenom den säkra vapenhanteringen och skjuter på viltmål med varierande avstånd och vinklar. Det har för många av våra jägare inneburit en ögonöppnare beträffande fällandet och vapenhanteringen, berättar Kallioinen.

– På träningarna finns det ingen prutmån för någon av jägarna. Tävlingsskyttet är sedan ett kapitel för sig eftersom tävlingsskyttarna ändå skjuter en väldig mängd skott på bana före jaktsäsongen.

För Eetu Kallioinen handlar livet om skytte och jakt. Arbetsredskapen, det vill säga gevären, sköter han med samma omsorg som han skjuter på skeetbanan.

Världstoppen i skeet

Eetu Kallioinen har tränat och tävlat i hagelskytte sedan barnsben. Han berättar att tävlingsinstinkten är hans främsta drivkraft.

– Jag vill hela tiden utveckla mig själv som hagelskytt och siktet är alltid inställt på guld.

Resan upp till toppen gick fort. Som så många andra inledde Kallioinen med jakthagel. Det dröjde inte länge förrän han skruvade upp tävlingstakten och valde skeet till sin gren. Och där har Eetu redan åstadkommit en hel del! Flerfaldig finsk mästare i jakthagel i juniorserierna, flera internationella GP-segrar och i år ett EM-brons.

I somras tog sig Kallionen till finalen i herrarnas skeet i OS i Tokyo och det blev snudd på medalj. Han ledde i finalen tills några avgörande bommar sänkte honom från pallplats till en fjärdeplacering. På världstoppen i skeet är också små missar stora!

Men Kallioinen har siktet inställt på kommande tävlingar. På en vecka med grundträning skjuter han mellan 1000 och 2000 skott. På årsnivå handlar det om minst 30 000 skott! Försvarsmakten som är hans arbetsgivare tillåter den intensiva träningstakten och låter honom skjuta på arbetstid.

– Det här arrangemanget är en absolut förutsättning för att nå fortsatta framgångar, understryker vår toppskytt.

Hagelskyttet har slukat den unge mannen med hull och hår, och resultaten har inte låtit vänta på sig. På jakt är träffsäkerheten lika hög.

Jakt på jakt

Jakthundarna, jakten och viltvården utgör själva navet i Kallioinens liv. Det finns två hundar i familjen; den norska gråhunden Turo och den strävhåriga taxen Tessu. Från mitten av oktober rör sig Eetu och Turo tillsammans i älgskogen i Sajaniemi i Loppi. Tessu inleder hjortsäsongen redan i slutet av september och fortsätter direkt efter älgjakten.

– Jakthundarna är tävlingsidrottare, men samtidigt också våra kära familjemedlemmar. Hundarna ska tränas året om för att hållas i form.

Kallioinens hundar är kända för sin jaktförmåga, så Eetu jagar med dem också i andra föreningar än sin egen. Höstarna tillbringar han huvudsakligen på klövdjursjakt, men det finns också tid för fågeljakt i Lappland. Där hanterar han en 20-kalibrig hagelbössa med piporna under varandra som han har vunnit på en skeettävling.

Enligt Eetu vore det viktigt att låta ungdomar och även barn följa med på jakter av olika slag.

– Om vi tar med ungdomar och öppnar ögonen på dem för jakten som en helhet så får vi helt säkert en tillströmning av nytt folk. Jag har ju själv fått den traditionella undervisningen från far till son som vägledning in i jaktens och skyttets värld. Jag kan rekommendera jakten som ett intresse för alla!

Familjen Kallioinen är känd för sina jaktivriga hundar. Eetu och älghunden Turo är ingen sällsynt syn.

En viltvänlig person

Enligt Eetus syn på saken är det trevligt att hitta vilt i jaktområdet. Han önskar sig en debatt i vårt land om att sätta ett större värde på viltet.

– Det kan inte fortsätta på det viset att jägarna fungerar som talkojobbare för samhället. Jakten och viltet har ett värde, men alla verkar inte inse det, förargar han sig.

Vad har då Eetu Kallioinen för mål för den närmaste framtiden, utöver guld i nästa olympiad? Vi beslöt att åka till en kvällsflykt och ta reda på om vår toppskytt också förmår fälla vilt. Se hur vårt framtidshopp klarade av den utmaningen!