Mestari tähyää jo taivaalle. Jos vaikka iltalento pian alkaisi.

Iltalennolla – huippuampuja Eetu Kallioinen

Metsästys ja kilpa-ammunta ovat Eetu Kallioiselle intohimo ja elämäntapa. Viimeistään kesällä 2021 Tokion olympialaisten aikaan nuorimies oli koko kansan tuntema. Vaiherikas elämä on jalostanut Eetulle ajatuksia riistasta, metsästyksestä ja ammunnasta. Tärkeimpänä seikkana hän nostaa esiin turvallisuuden.

Teksti ja kuvat Panu Hiidenmies

Julkaistu9.11.2021

Skeetissä kutkuttavien hetkien jälkeen neljänneksi sijoittunut Eetu Kallioinen on metsästänyt polvenkorkuisesta lähtien. Hän oli tuskin oppinut kunnolla kävelemään maastossa, kun hänet jo usein nähtiin isänsä Tero Kallioisen kanssa keikkumassa pick-upin ohjaamossa hirvi- ja peurajahdeissa.

Samoihin aikoihin Eetu saapui Lopen ampumaradalle haulikon perä maata viistäen. Ja heti kolahti. Haulikkoammunta vei mennessään ja kilpailuvietti vei voiton. Siitä saakka Kallioisen elämän ovat täyttäneet monipuoliset jahdit sekä kilpa-ammunta, joka on vienyt todella nopeasti aivan maailman kärkeen saakka.

Turvallisuus edellä

Vankka metsästys- ja rataharjoittelukokemus ovat muovanneet Kallioisen suhtauumista metsästykseen ja etenkin turvallisuusasioihin.

– Kilpa-ammunnassa ja ampumaradoilla on tunnettava oma ase ja siihen liittyvät turvallisuusasiat, tähdentää nuoresta iästään huolimatta monessa liemessä keitetty Kallioinen. Virheisiin ei ole varaa aseita käsiteltäessä.

Puolustusvoimissa nykyisin työskentelevä Kallioinen ei ota mitään riskejä käsitellessään asetta. Hän kehottaa muitakin toimimaan näin.

– Metsästyksessä on ampumasektorit valittava joka tilanteessa siten, että mitään vaaraa ei aiheudu muille luonnossa liikkujille, rakennuksille eikä koirille, Eetu linjaa. Nämä asiat opitaan parhaiten ampumaradoilla harjoiteltaessa. Silloin aseen turvallisesta käsittelystä tulee automaatio. Metsästyskokemus ja vuosikausien jahdeissa käynti vasta kasvattaa kokemusta metsästysturvallisuudesta.

Kallioinen on itse kehittänyt kotiseuransa, Lopella toimivan Sajaniemen Hirviveikot ry:n, suurriistajahdin ammunnanharjoittelua aikaisempaa monipuolisemmaksi.

– Ammumme erilaisista metsästyksenomaisista tilanteista etenkin juuri ennen jahdin alkua. Näissä harjoituksissa aseturvallisuus käydään läpi ja ammutaan riistamaaleihin. Erilaisilta etäisyyksiltä, erilaisista ampumakulmista ja riistaeläintauluihin ammuttaessa on moni saanut uudenlaista otetta riistan kaatamiseen sekä myös turvalliseen ammuntaan, toteaa Kallioinen.

– Harjoittelusta ei voi tinkiä yhdenkään metsästäjän kohdalla. Kilpa-ammunta on erikseen ja kilpailijat ampuvat joka tapauksessa suuren määrän laukauksia radalla ennen jahtikautta.

Eetu Kalliosen elämän täyttävät ammunta ja metsästys. Työvälineet eli aseet hoidetaan samalla tarkkuudella, kuin skeet ampumaradalla.

Maailman huipulla skeetissä

Eetu Kallioinen on harjoitellut ja kilpaillut haulikkoammunnassa aivan pienestä pitäen. Suurimmaksi motivaatiokseen hän kertoo kilpailuvietin.

– Haluan jatkuvasti kehittää itseäni haulikkoampujana ja tavoitteena on aina kulta.

Nousu huipulle tapahtui lyhyessä ajassa. Kallioinen aloitti metsästyshaulikosta kuten monet muutkin. Pian kilpailutahti koveni ja lajiksi valikoitui skeet. Siinä Kallioinen on saavuttanut jo paljon. Metsästyshaulikon suomenmestaruuksia juniorisarjoissa, useita kansainvälisiä GP-kilpailuvoittoja ja 2021 EM-pronssia.

Kesällä 2021 Kallioinen ampui miesten skeetissä Tokion olympialaisten finaalissa ja mitali oli todella lähellä. Kallioinen johti finaalia, kunnes ratkaisevat pummit pudottivat hänet lopulta olympialaisten neljännelle sijalle. Maailman skeetin huipputasolla aivan pienikin virhe on suuri.

Kallioisen tavoitteet ovat kuitenkin tulevissa kisoissa. Hän ampuu perusviikkona 1000–2000 laukausta. Vuositasolla laukauksia kertyy yhteensä vähintään 30 000. Työnantajana toimiva Puolustusvoimat mahdollistaa kovan harjoittelutahdin ja Eetu voi ampua työaikana.

– Tämä on ehdoton edellytys menestymiselle tästä eteenpäin, tähdentää huippuampuja.

Haulikkoammunta on vienyt nuoren miehen mennessään ja tulosta tulee. Haulikko pysyy huippuampujalla käsissä myös jahdissa.

Jahtia jahdin perään

Metsästyskoirat, metsästys ja riistanhoito ovat keskeinen osa Kallioisen elämää. Perheessä on kaksi koiraa, harmaa norjanhirvikoira Turo ja karkeakarvainen mäyräkoira Tessu. Turon kanssa Kallioinen nähdään lokakuun puolesta välistä asti hirvien perässä Lopen Sajaniemessä. Tessu aloittaa peurajahdit jo syyskuun lopussa ja jatkaa heti hirvijahdin päätyttyä.

– Metsästyskoirat ovat kuin kilpaurheilijoita, vaikka meille ne ovat toki rakkaita perheenjäseniä. Koiria on treenattava vuoden ympäri, jotta ne pysyvät kunnossa.

Kallioisen koirat ovat tunnettuja kyvyistään ja jahdeissa käydään myös oman seuran jahtien ulkopuolella. Syksyt kuluvat pääasiassa sorkkaeläinjahtien merkeissä, mutta Kallioinen ehtii myös lintujahtiin Lappiin. Silloin käsissä on 20 kaliiperin päällekkäispiippuinen haulikko, jonka hän on voittanut skeetkisoista.

Kallioisen mielestä olisi tärkeää ottaa nuoria ja pieniä lapsiakin mukaan jahtiin.

– Metsästyksen kokonaisuuden avaaminen nuorille ja mukaan ottaminen tuo varmuudella uusia harrastajia. Olen itse saanut perinteisen isältä pojalle opin metsästyksen ja ammunnan maailmaan. Voin suositella metsästysharrastusta kaikille.

Kallioisen perhe tunnetaan riistaintoisista koiristaan. Eetu nähdään usein ohjaamassa hirvikoira Turoa.

Riistan ystävä

Eetun mielestä on hauskaa kun metsästysalueelta löytyy riistaa. Hän toivoo riistan suurempaa arvostusta Suomessa käytävään keskusteluun.

– Ei voi olla niin, että metsästäjät ovat vain yhteiskunnan talkoomiehiä ja -naisia. Metsästyksellä ja riistalla on arvo, jota kaikki eivät tunnu ymmärtävän, hän harmittelee.

Mikä on sitten Eetu Kallioisen lähiajan tavoite seuraavan olympiakullan lisäksi? Päätimme lähteä iltalennolle ja kokeilla josko huippuampuja saisi pudotettua villiä riistaa? Katso video kuinka tulevaisuuden lupaus selvisi tosipaikasta.

Lisää samasta aiheesta

Turvallisuus ensin

Suojalasit ovat halpa vakuutus

5.5.2023
Metsästäjän varusteet

Rautaa radalle

5.5.2023
Sorkkia ja sarvia

Tunne omat rajasi ampujana

31.3.2023
Nuorten toimitus

Ampumakokeet vapaaehtoisvoimin

29.6.2022