Säkerheten framför allt

När hunden flämtar och flåsar

Den som skolar jakthundar och jagar i början av säsongen bör ta hänsyn till dagstemperaturerna.

Text Henri Mutanen

Publicerad30.6.2023

På sommaren och i början av jaktåret hör temperaturen till de viktigaste faktorerna som påverkar hundens säkerhet. En hund förmår ju inte reglera kroppstemperaturen lika effektivt som människan. Pälsen håller kroppsvärmen instängd och flämtandet är det enda sättet att svalka sig. Överhettning leder till värmeslag, som är livsfarligt för en hund. 

Håll grundkonditionen uppe under off-säsongen

Det är inte ovanligt att jakthunden efter avslutat jaktår blir liggande på soffan eller i kojan. Även för toppidrottare rasar formen om de bara slappar. Först på sensommaren inser husse (eller matte) att konditionen är risig, men då är temperaturerna ofta uppe och snuddar vid värmebölja. Risig kondition i kombination med sommarhetta utgör en hälsorisk för hunden – till och med en dödlig sådan!

Det är med andra ord klokt att hålla jaktkamraten i form under hela off-säsongen och ta vara på de svalare dagarna. De heta dagarna kan man sedan lata sig i skuggan. Vänj gärna hunden ända från valpdomen vid vatten, så går det att komplettera grundkonditionen med simning. 

Överhettningsrisk i början av säsongen

I början av jaktåret kan både den nyvaknade jaktlusten och de höga dagstemperaturerna leda till överhettning. Långvarigt arbete under en het dag kan innebära en orimlig belastning för hunden, i synnerhet som formtoppen ännu ligger en bit in i framtiden. I början av säsongen krävs det mått och sans i andra ändan av kopplet eftersom en ivrig hund riskerar att överskrida sina gränser. Håll därför en rimlig längd på arbetspassen och koppla hunden när dagstempen stiger, även om det lutar mot skottchans och husse /matte kokar av jaktlust. 

Lämna inte heller hunden någon längre stund i bilen efter jakten; på förhösten kan det fortfarande bli livsfarligt hett inne i bilen! 

På förhösten kan det vara torrt i skogen och en hund med viltvittring i nosen glömmer kanske att dricka. Ta alltså med dig vatten också för hunden och bjud den regelbundet att dricka. Somliga hundar dricker inte tillräckligt; då kan man piffa upp vattnet med lite blöt mat eller kosttillskott för hundar.