Ungdomsredaktionen

Komponera jaktbilden med omsorg

En jakt och det fällda viltet kan vara så fina att jägaren vill föreviga detta på bild.

text och bild Johan Salminen

Publicerad19.11.2020

Det kan vara trevligt att ta en bild av viltet man fällt och varför inte dela den med jaktkamraterna. När du tar bilden ska du först tänka på kompositionen. För småvilt kan du göra ett snyggt underlag av grangrenar som visar att djuret är uppskattat. Respekten för det fällda djuret både får och ska synas i bilden.

Bilden kan kompletteras med geväret som fällde djuret. Ta en funderare på hur du lägger vapnet så inte pipan vårdslöst pekar vart som helst. Bilderna och deras innehåll har en avgörande betydelse för jaktens ansikte utåt.

Tänk efter innan du tar bilden

En liten berättelse om bytet och jakten gör bilden intressantare om du tänker dela den i de sociala medierna. För dig räcker det med enbart bilderna som ett fint minne, men andra som ser dem vill gärna höra berättelsen kring bilderna. På en sällskapsjakt kan du knäppa en bild av hela gänget som poserar kring djuret, men då ska du komma ihåg att be om tillstånd att dela bilden.

Bilden av viltet och inramningen ska vara snyggt arrangerad, vilket gör den trevlig att titta på och understryker respekten för viltet. Men bilden får inte vara överdrivet städad för betraktaren ska inte glömma djurets faktiska öde. Det är alltså inte meningen att skapa en omslagsbild för en skönhetstävling utan att sakligt visa vad skogen denna gång gav. Numera går det enkelt att ta fina bilder med telefonen och med lite grundläggande fotokunskap blir bilden fin och respektfull.

Mera om samma ämne

Gör det själv:

En skalltrofé

19.1.2021