Jaktbilder som fungerar i sociala medier

I likhet med alla andra jaktminnen så återkallar också bilder som har tagits på en jakt minnen från jaktens höjdpunkter, framgångar och känslor. Men vad kan du göra för att också kritiska betraktare ska uppskatta bilderna?

Text och bilder Antti Saarenmaa

Publicerad14.5.2021

Jaktbilderna ligger jägaren varmt om hjärtat och han (eller hon) delar gärna med sig och lägger ut dem i sociala medier.

Bilder på döda djur väcker dock inte alltid positiva känslor och de lyckas inte alltid förmedla jägarens glädje och stolthet till betraktaren. Det är därför nyttigt att kunna bedöma bilderna också från en utomståendes synvinkel och ta hänsyn till forumet där de publiceras.

Det är tillåtet att le på en jaktbild!

Berättelsen bakom bilden

Bakom bilden på det fällda viltet finns en hel berättelse.

Mången jägare har suttit och frusit och tappert väntat på bytet han drömmer om, men förgäves. Ibland till och med i åratal. Hur ska jag då förmedla min hänförelse och stolthet efter ett lyckat skott till betraktaren? Hur förmedlar jag berättelsen om de oräkneliga hoppfulla morgnarna och besvikna hemfärderna som föregick ögonblicket på bilden?

Allt det ovannämnda ledde fram till det lyckade skottet och den totala jaktupplevelsen, men på bilden syns ändå bara det som går att klämma in och komponera ihop. Liksom trofén gjord på mitt första fällda vilt kan bilden tagen av en mäktig jaktupplevelse verka futtig i en utomståendes ögon. Den behöver sin berättelse för att få ett sammanhang.

Hela djuret behöver inte synas på bilden.

Bildtexten har betydelse

På nätet finns en uppsjö av sociala medier där du kan foga text till din bilder. Texten är viktig för att förmedla det som hände; jägarens känslor av framgång, glädje, lättnad eller misslyckande. Kanske till och med missöden. Texten gör bilden levande för betraktaren.

Tveka inte att berätta om det du upplevde strax innan eller medan bilden togs. Med en bra berättelse delar du med dig av din framgång, glädje och stolthet. Berättelsen kompletterar bilden och lyfter fram detaljer från bakgrunden.

 

Se videon på www.jagarentidningen.fi

Ta med dig ett litet trebensstativ för jaktbilderna.

Så komponerar du en jaktbild som håller

Bilden ska väcka intresse och locka betraktaren att läsa berättelsen. Det finns en rad finesser att tänka på för att din jaktbild ska bli positivt mottagen. Du ska också själv vara nöjd med den i många år efteråt. Även om somliga kanske tycker att det är dumheter att komponera och fila, så kom ihåg att bilden är ditt jaktminne som många andra också får se. Behärskat opolerad är ett stilmedel medan råddighet inte är det.

 

Viltet

  • Visa den snyggare sidan av viltet
  • Placera djuret i en naturligt vilande ställning. Klövdjur kan läggas på buken med invikta ben.
  • Sätt huvudet i en naturlig ställning om djuret ligger på marken. Om du hukar dig bredvid djuret kan du lyfta huvudet med ett grepp i nackskinnet.
  • Tryck in tungan om den hänger utanför.
  • Om du hänger upp mindre vilt; kolla att det ser snyggt ut.
  • Torka bort de värsta blodfläckarna.

 

Kameran

  • Använd belysning om det skymmer, exempelvis en pannlampa (men inte med väldigt starkt ljus).
  • Stöd kameran på ryggsäcken, en stubbe, sten eller ett stativ så bilden inte blir oskarp.
  • Om du är ensam är kamerans självutlösare en utmärkt finess. På tio sekunder hinner du tillbaka till djuret.
  • Inkludera en smula landskap i bilden för att skapa ett sammanhang.

 

Jägaren

  • Du kan visa respekt för viltet på många sätt, men att sitta hopkrupen fungerar sällan.
  • Sitt inte på djurets huvud.
  • Om du håller geväret i händerna, rikta inte det mot kameran eller någon annan. Håll inte fingret på avtryckaren. Håll studsarens slutstycke öppet och hagelgevär brutet.
  • Tänk efter hur du är klädd och stäng dragkedjorna.
  • Även om det kan vara befogat med en klunk starkt för att hedra skogens rådare så undvik alkoholdrycker i kompositionen.