Somekestävät saaliskuvat

Kuten kaikki metsästysmuistot, myös metsästyksen tiimellyksessä otetut kuvat palauttavat mieleen reissun kohokohtia, onnistumisia ja tunnelmia. Mitä voisit tehdä huomioidaksesi myös saaliskuvien kriittisimmät katselijat?

Teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu14.5.2021

Saaliskuvat ovat lähellä metsästäjän sydäntä ja niiden avulla onnistumisten jakaminen muidenkin nähtäväksi on kutkuttavaa. Kuolleiden riistaeläinten kuvat eivät kuitenkaan herätä kaikissa ihailua, eivätkä ne aina onnistu välittämään katselijalle metsästäjän onnistumiseen liittyvää iloa ja ylpeyttä. On hyvä osata arvioida julkaisujaan myös ulkopuolisen näkökulmasta ja huomioida foorumi, missä kuva julkaistaan.

Saaliskuvassa saa myös hymyillä.

Katso video:

Kuvan takana on tarina

Saaliskuva kertoo omistajalleen yksittäistä kuvaa huomattavasti suuremman tarinan.

Moni meistä on istunut kylmissään tyhjää ja odottanut sitkeästi havittelemaansa riistaeläintä ilman onnistumista. Joskus jopa vuosikausia. Miten kertoa katsojalle onnistuneen riistatilanteen tuottama innostus ja ylpeys? Miten välittää tarina lukemattomista toivorikkaista aamuista ja pettymyksen täyttämistä metsältäpaluumatkoista, jotka ovat vaihtuneet kuvaa edeltäneeseen h-hetkeen?

Kaikki edellä mainitut ovat luoneet pohjaa onnistuneelle riistatilanteelle ja kokonaisvaltaiselle eräelämykselle – kuvassa näkyvät silti ainoastaan asiat, mitkä siihen saadaan sommiteltua. Kuten ensimmäisestä saaliista tehty trofee, myös merkittävästä eräelämyksestä otettu kuva saattaa ulkopuolisen silmissä olla melko mitätön, eikä sitä osata asettaa kontekstiin ilman kerronnan tuomaa apua.

Riistaeläimen ei aina tarvitse näkyä kokonaan.

Kuvatekstillä on merkitystä

Jokainen sosiaalisen median kanava tarjoaa mahdollisuuden liittää kuvaan tekstiä. Teksti on tärkeä tapa viestiä kuvan tapahtumista, metsästäjän kokemista onnistumisen, ilon, helpotuksen tai epäonnistumisen tunteista – ehkäpä tilanteessa sattuneista kommelluksista. Teksti tuo katsojan todellisten tapahtumien äärelle.

Älä kursaile kertoessasi, mitä koit kuvaa edeltävinä hetkinä tai sen aikana. Hyvä kertomus tapahtumista jakaa onnistumisesi, ilosi ja ylpeytesi myös muille. Kuvasta kerrottu tarina täydentää kuvan ja tarjoaa mahdollisuuden avata yksityiskohtia sen takana.

 

Saaliskuvan ottamiseen voit varautua pienellä kolmijalalla, johon saat kameralla varustetun puhelimesi kiinni

Somekestävän saaliskuvan rakentaminen

Kuva herättää mielenkiinnon ja houkuttaa lukemaan tarinan. On liuta huomioitavia asioita, millä voit edesauttaa saaliskuvasi positiivista vastaanottoa ja pitää huolen siitä, että olet itsekin tyytyväinen kuvaasi vuosien jälkeen. Vaikka joku voi kokea asettelun ja silottelun hölmönä, muista kuvan olevan sinun metsästysmuistosi, jonka näkee moni muukin. Hallittu rosoisuus on tyylikeino, epäsiisteys ei.

 

Riistaeläin

 • Näytä riistaeläimestä siistein puoli.
 • Asettele riistaeläin luonnolliseen, rauhalliseen asentoon. Sorkkaeläimet voit asettaa vatsalleen, jalat alle taiteltuna.
 • Asettele pää luonnolliseen asentoon, jos eläin makaa maassa. Jos olet riistaeläimen vieressä, voit kohottaa päätä pitelemällä niskanahasta kiinni.
 • Työnnä riistaeläimen kieli sisään.
 • Pienempää riistaa roikotettaessa kiinnitä huomiota eläimen ulkoasuun. Pyyhi suurimmat verijäljet pois.

 

Kamera

 • Käytä hämärässä kuvatessasi ulkoista valoa, kuten otsalamppua (ei liian kirkasta)
 • Käytä jalustaa (reppu, hanki, kanto, kivi, kolmijalka), jolloin kuva ei pääse tärähtämään.
 • Kameran tai kännykkäkameran automaattilaukaisin on yksin kuvatessa mainio keksintö. Riistaeläimen luo ehtii hyvin 10 sekunnissa.
 • Ota kuvaan mukaan sopivasti myös maisemaa luomaan kontekstia.

 

Metsästäjä

 • Riistaeläimelle voi osoittaa kunnioitusta monin tavoin, mutta jurottaminen harvoin toimii.
 • Älä istu riistaeläimen päällä.
 • Mikäli pidät aseen kuvassa, älä suuntaa sitä kameraan tai muihin ihmisiin. Pidä sormesi pois liipaisimelta. Kiväärin lukko on suositeltavaa pitää auki ja haulikko taitettuna.
 • Kiinnitä ripaus huomiota vaatetukseesi – hattu hyvin ja vetoketjut kiinni.
 • Vaikka pieni siemaus laadukasta juomaa Tapion ja Mielikin hyväksi on joskus paikallaan, alkoholijuomien asettelussa saaliskuvan yhteyteen kannattaa olla kriittinen.