Maten

Harlårsballotine, kantarellsås

Text Michael Björklund  bild Linus Lindholm

Publicerad8.3.2024

Under 2024 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.


 

En ballotine är en fylld rulle av kött, som benas ut och rullas ihop. Harköttets fina konsistens och tydliga viltsmak lämpar sig perfekt för ballotinen. Det här är en perfekt bjudrätt, eftersom den går bra att förbereda.

 

2 stycken harlår

1 king solo-vitlök

1 gul lök

100 g kantareller

100 g harkött

150 g fläskfärs

100 g späck

salt och peppar

 

Putsa harlåren och öppna upp dem så att du kan rulla in fyllningen. Köttet som du putsar bort från benen kan du använda i fyllningen.

Hacka lök och vitlök. Stek kantarellerna gyllenbruna. Tillsätt löken och vitlöken och fräs så att de blir mjuka, men utan att de får färg.

Mal svamp, lök, harkött, griskött och späck i en köttkvarn. Kör det två gånger genom kvarnen. Blanda om, salta och peppra.

Fördela fyllningen på harlåren. Rulla ihop låret tajt och vira in det i dubbelvikt aluminiumfolie så att formen blir en smällkaramell. Baka i 160 grader i 1 ½ timme.

Ta ut rullarna, spänn åt aluminiumfolien och låt kallna.

Skär upp rullarna i puckar.

Före serveringen kan puckarna stekas eller värmas i ugnen. Servera harlårsballotinen med en gräddig sås, t.ex. kantarellsås.

 


 

Kantarelsås

 

200 g kantareller

1 gul lök

smör till stekning

ca 1 msk vetemjöl

1 dl mjölk

3 dl grädde

salt

vitpeppar

 

Rensa och hacka kantarellerna. Bryn dem i en klick smör i en stekpanna.

Skala och hacka löken. När kantarellerna är gyllenbruna tillsätter du löken. Stek tills löken är mjuk.

Strö över vetemjöl och rör om. Häll i grädden och slutligen mjölken. Låt såsen koka tills konsistensen är smidig. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Mera om samma ämne

Maten

Hargryta

8.3.2024
Matlagningsmetoder för viltmat

Basturökta delikatesser

8.3.2024
Matlagningsmetoder för viltmat

Kallrökta delikatesser

11.1.2024
Maten

Råbiff

11.1.2024