Beväringskommitténs ordförande, korpral Elias Harju, fungerar tillsammans med kommitténs vice ordförande Miska Järvenpää som organisatörer och kontaktpersoner till Lempäälänejdens jaktvårdsförening som ordnade prepkursen. Satakunta Flygflottilj stod för utmärkta lokaler och för hjälpmedlen till både kursen och examenstillfället.

Från beväring till jägare

På Satakunta Flygflottilj blev det möjligt att gå prepkursen för jägarexamen och sedan skriva jägarprovet. Initiativet kom från stampersonalen och beväringskommittén fångade bollen.

Text och bilder Pekka Peltonen

Publicerad17.1.2025

Inom försvarsmakten ordnas det olika frivilliga kurser under beväringstiden, men prepkursen för jägarexamen som ordnades i höstas var den första på Satakunta flygflottilj i Birkaland.

Intresset för att skriva jägarexamen under tjänstgöringstiden sonderades för första gången året innan, 2023. I varje kontingent fanns det uppskattningsvis tjugo personer som var intresserade.

Genom samarbete har ärendet rullats vidare och samtliga parter i projektet har samlat erfarenheter. Med tanke på fortsättningen finns det också bland stampersonalen intresse för att skriva jägarexamen och sätta sig på skolbänken med beväringarna. Den nuvarande beväringskommittén lovade att föra stafettpinnen vidare till följande kontingent. Flygflottiljen tar in två kontingenter per år.

Juha Ohralahti är ordförande för Lempäälänejdens jvf, leder prepkurser och övervakar examenstillfällen. Här berättar han om patronkonstruktioner och kalibrer. Enligt hans erfarenhet är det en mycket stor andel av dem som går prepkursen som också skriver godkänt i provet.

Jakten stöder landsförsvaret

Nuförtiden förknippar folk sällan jakten med beredskap för kriser, trots att man åren 1939 till 1944 fällde 6 000 älgar för armén. Av dem var tio procent kalvar. Om jakten avkastade beräkningsvis 100 kg kött per älg så innebar det cirka 600 000 kilo. Under jaktåret 2023-2024 fälldes drygt 32 000 älgar. Älgstammen är många gånger större idag än under krigstiden och åren efter.

– Jakten och fisket är ju redan i sig landsförsvar. Man rör sig i naturen, orienterar, lär sig hantera varierande situationer och säker vapenhantering. Allt detta hör också till grundutbildningen för de värnpliktiga och stöder samtidigt jagandet. Varje individ bidrar till gruppen med sitt kunnande, oavsett om det är en militär enhet eller en jaktförening, betonar sambandsofficeren Janne Jytilä och berättar om sina planer på att själv sätta sig på skolbänken i vår och skriva jägarexamen.

Sami Mäkipää från Sastamala är i det civila diplomingenjör och fungerar under värnpliktstiden som forskningsassistent på arméns forskningscenter. Mäkipääs pappa och farfar jagar, och han har deltagit i älgjakt som drevkarl, så det känns naturligt att fortsätta den jaktliga traditionen. Provet gick som på räls och blev godkänt.

Jakt och friluftsliv som hobby

Flera av kursdeltagarna sysslar med fiske och friluftsliv.

Beväringen Into Karppi från Tammerfors var redan tidigare intresserad av att skriva jägarexamen och anmälde sig därför till kursen när tillfället öppnade sig. Det bästa av examens åtta avsnitt tyckte Karppi att var det juridiska som var klart och begripligt presenterat.

– All undervisning gjordes koncentrerat, tydligt och ömsesidigt, och det ska arrangörerna ha tack för, kommenterade Karppi efter tenten.

Prepkursen och provet pusslades ihop med tjänstgöringen och ordnades på kvällstid.

Följande prepkurs och examen ordnas i mars, för både beväringar och stampersonal.

Timo Viitanen som är verksamhetsledare på Lempäälänejdens jvf spikade datumen för prepkursen tillsammans med sambandsofficeren överfältväbel Janne Jytilä. Här går Viitanen igenom Into Karppis provsvar. Godkänt!