Tee se itse: Kallotrofee

Näillä seikkaperäisillä ohjeilla jokainen voi käsitellä riistaeläimen kallosta itselleen trofeen.

teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu19.1.2021

Trofee on metsästysmuisto, jossa tärkeintä on, tekijästä tai riistaeläimestä riippumatta, sen herättämät muistot ja tunne-elämys. Ne kulkevat metsästäjän mukana ja saattelevat läpi mieleenpainuvien tapahtumien ja elämysten kerta toisensa jälkeen.

Esivalmistelut

Kaadon jälkeen on huolehdittava kallon säilymisestä, jo työskentelyolosuhteiden vuoksi. Kallon keittäminen on huomattavasti mukavampaa ja joutuisampaa, mikäli sen nylkee etukäteen.

Suositeltavin tapa on nylkeä, mahdollisesti irrottaa alaleuka ja sen jälkeen laittaa kallo hyvin pakattuna pakastimeen odottamaan sopivaa käsittelypäivää.

 

Sarvet kannattaa jättää veden yläpuolelle alkuperäisen pigmentin säilyttämiseksi.

Keittäminen

Keittämiseen tarvitaan tarpeeksi tilava kattila tai pata, jonne kallo mahtuu helposti. Sarvellisen kallon kohdalla on suositeltavaa pitää sarvet pois vedestä. Tällöin voi tapauskohtaisesti taitella jäykästä rautalangasta telineen tai pidikkeen kallon pitämiseen oikealla korkeudella ja asennossa. Sarvet voi pitää kuivilla myös asettelemalla puisia kapustoja tai muita ottimia poikittain kattilan yli.

Kalloa keitetään muutamia tunteja miedolla lämmöllä. Riittää, että vesi juuri ja juuri kiehuu. Kun kudokset pehmenevät sopivasti, nypitään pihdeillä, isommilla pinseteillä ja varovasti tarvittaessa veitsellä kaikki irtoavat kudokset ja rustot, kunnes kallosta on kaikki pehmeä aines irti ja se on valmis asetettavaksi kuivumaan. Huomio! Vältä ylikeittämistä, ettei kallo hajoa.

Osa trofeista ei välttämättä vaadi taustalleen erillistä telinettä.

Kuivaus ja valkaiseminen

Kallo kannattaa asettaa kuivumaan huoneenlämpöiseen, hyvin ilmastoituun paikkaan, ja antaa sille useita päiviä tai jopa viikko aikaa.

Osa sitkeistä rustokohdista kutistuu ja tummuu kuivuessaan, jolloin kallo voi näyttää kuivumisen jälkeen epäsiistiltä. Älä kuitenkaan huoli, sillä valkaisu tekee ihmeitä.

Valkaisuun voi käyttää erilaisia vetyperoksidipohjaisia aineita tai sekoitteita, joista kotikäyttöön soveltuvat varmasti parhaiten valmiiksi sekoitetut ja tarkoitukseen laaditut ratkaisut, kuten hyytelömäinen valkaisugeeli.

Valmista geeliä käytettäessä valkaisuaine levitetään kuivuneelle kallolle kauttaaltaan niin, että se peittää kallon jokaista näkyvää osaa. Kallo kääritään ainekohtaisista ohjeista riippuen esimerkiksi muovikelmuun ja annetaan valkaisuaineen vaikuttaa ohjeiden mukaisesti.

Vaikutusajan jälkeen kallo huuhdellaan kylmällä vedellä ja asetetaan jälleen kuivumaan, tällä kertaa toivon mukaan hohtavan valkoisena ja siistinä.

Taustalevy, teline vai joku muu?

Osa pitää kalloista sahattuna, osa kokonaisina. Tähän vaikuttaa myös suunniteltu trofeen esillepanotyyli. Monet pöytätelineet edellyttävät kallon säilyttämistä ehjänä, kun taas sahattu kallo istahtaa perinteiseen taustalevyyn paremmin.

Jotkut kallot ovat tyylikkäitä sellaisenaan, ilman muita lisäelementtejä. Tärkeintä on, että lopputulos miellyttää metsästäjän itsensä – ja ehkä kodin muiden asukkaiden – silmää.

Kallon sahaaminen määrittelee sen, millaiseen taustaan trofee kannattaa kiinnittää.

Ammattilainen on ammattilainen

Kaikkia ei välttämättä elähdytä usean tunnin keitteleminen ja kallon onteloiden ronkkiminen puhtaaksi. Vaikka kallon saakin keitettyä ja valkaistua kotikonstein, on ammattilaisen palveluja mahdollista käyttää. Työvälineet ja työskentelyolosuhteet varmistavat lopputuloksen laadun. Ammattilainen osaa myös konsultoida sopivassa esillepanotavassa ja esimerkiksi sahaamisen tarpeessa.

Tiettyjen riistalajien hampaat vaativat erikoiskäsittelyä halkeamisen estämiseksi, ja esimerkiksi vielä karvapeitteiset sarvet eivät säily siisteinä ilman käsittelyä. Näissä ammattilaisen apu on siis viimeistään paikallaan!

Subscribe
Notify of
2 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
allan laitinen

ei hyvä sekava vaikea luettava muutenkin paperi versiokin on mennyt huonompaan suuntaan viimevuosina ?

Jukka Korppila

Mites riihessä ollut pässinpää joka oli prätkän keulassa viimekesän ja alkaa haurastumaan? Mattalakkaa tai onko parempia ehdotuksia?

Lisää samasta aiheesta

Urjalan CIC Trofee -mittaustilaisuus 4-5.3.2023

Trofeiden mittaus antaa tietoa riistakannasta

8.3.2023
Nuorten toimitus

Kaikki irti hirvisaaliista

13.1.2023