Tjuren som Juulia Kivimäki fällde på det första veckoslutet inledde hennes fina älgjaktshöst.
Ungdomsredaktionen

En sanslöst lyckad älghöst

I höstas var det tredje året som 18-åriga Juulia Kivimäki jagade älg med sin pappa och redan på premiärveckoslutet kom hon till skott när en sextaggare klev ut på kalhygget och in i skjutsektorn.

Text Lauri Liuko  Bild Juulia Kivimäkis privata album

Publicerad10.1.2022

Efter den lyckade fällningen dröjde det inte länge förrän en älgko med kalv uppenbarade sig inom skotthåll. Kalven föll och därmed landade kontot på två älgar direkt på premiärveckoslutet.

På det andra jaktveckoslutet var Kivimäki än en gång beredd till skott. Hon hade inte väntat länge på skottchans när nästa kalv uppenbarade sig inom skotthåll. Och säsongens tredje fällning var ett faktum.

– Avståndet var lagom och älgarna kom rätt nära, berättar Kivimäki om fällningarna. Hon tillägger att hon vid det här laget har samlat såpass mycket erfarenhet av skjutandet och jagandet att skottet på jakt känns naturligt och säkert.

Det tredje jaktveckoslutet på raken var det allra lyckosammaste för Juulia Kivimäki. Först uppenbarade sig en älgko med två kalvar och Kivimäki lyckades fälla båda kalvarna tätt intill varandra. Efter sammanlagt fem lyckade fällningar kunde man tro att turen hade gjort sitt, men det tredje jaktveckoslutet kröntes av ytterligare en kalv.

Tur och exakta skott

Sex älgar på tre veckoslut i följd. En kombination av tur, rätt passplacering och exakta skott.

Större delen av kommentarerna som Kivimäki fick av sitt älgjaktlag var positiva och även i övrigt verkar attityderna till unga jägare vara som de ska.

– Unga jägare med få älgar på kontot får ofta bra pass, berättar Kivimäki, men tillägger att hon fick tillbringa återstoden av jakten med att vakta hundarna i bilen eftersom hon redan hade fällt en tredjedel av jaktlagets kvot.

För Juulia Kivimäki som under tidigare år fällt en enda älg gav höstens älgjakt värdefulla erfarenheter, sunt självförtroende och fina minnen. Precis de här ingredienserna ingår i älgjakten när den är som bäst!

Mera om samma ämne

Ungdomsredaktionen

Samlicensen gör jakten flexibel

8.3.2024
Ungdomsredaktionen

Vägen till vapenägare

5.9.2023
Ungdomsredaktionen

En lyckoamulett för jakten

5.9.2023