Smyckena begränsar sig inte till hylsor och kulor utan kan också göras av djurben och horn.
Ungdomsredaktionen

En lyckoamulett för jakten
Gör det själv

Det är inte särskilt svårt att göra jaktbetonade smycken. Man behöver inte heller en hel drös med verktyg och maskiner. Jaktsmyckena är alltså lämpliga för gör-det-självare.

Text och bilder Karlo Ruotsalainen

Publicerad5.9.2023

Själv går jag omkring med en kula i kalibern 9,3 hängande i en stålkedja om halsen. Jag gjorde smycket nyligen och arbetsmomenten var lätt räknade på ena handens fingrar. Jag skaffade en två millimeters halskedja av rostfritt stål och en kula av mässing. Därefter borrade jag ett tre millimeters hål genom kulan, trädde kedjan igenom och så var smycket klart! 

Beträffande halssmycken så finns det ett otal alternativ. Utbudet på kedjor är stort och brett, och vad hängena beträffar är det bara fantasin som sätter gränser. Du kan använda en kula eller en hylsa som hänge. Väljer du en kula så ta en blyfri sådan eftersom blyet är giftigt. Koppar är det vanligaste materialet i blyfria kulor, men för egen del blev det mässing eftersom jag föredrar den färgen. 

Jag har mitt halssmycke på mig varje dag. Kedjan är av rostfritt stål och kulan av mässing.

Visa ditt jaktintresse i vardag och fest

Gör jag ett örhänge så utgår jag från en öronkrok eller en tapp beroende på hurdan modell det ska bli. Själv gjorde jag tre olika modeller. Av bottenplattan på en gevärspatron gjorde jag örhängen med tapp. Det gällde att såga av hylsan jäms med bottenplattan för att smycket inte skulle bli för tungt. Tappen fäste jag sedan med lim. 

De hängande örhängena gjorde jag i två modeller. Det ena paret bestod av bottenplattan på en hagelpatron. Jag plockade bort den plastiga delen av hylsan och borrade ett litet hål i kanten på bottnen för öronkroken. Därefter fyllde jag tomrummet efter tändhatten med epoxymassa, lät den torka, slipade den jämn och fäste öronkroken. Det andra paret örhängen gjorde jag av orrfjädrar. Dem gjorde jag genom att limma en fjäder på ett band och fästa paketet i öronkroken. 

Örhängena kan göras av samma material som halsbandssmyckena, bortsett från att vikten kan vara en begränsande faktor. I synnerhet örhängena av knappmodell måste vara rätt lätta för att vara trevliga att bära. 

Som smycken följer jaktminnena med 

Smyckena är lätta att tillverka hemma och ett multiverktyg räcker långt. Det går utmärkt att förverkliga sina drömmar och ideer. Varför inte göra ett smycke av hylsan från patronen som fällde viltet? På det viset har du alltid jaktminnet med dig. Men smyckena begränsar sig inte till hylsor och kulor; sådana kan också göras av djurben och horn.

Mera om samma ämne

Ungdomsredaktionen

Vägen till vapenägare

5.9.2023
Ungdomsredaktionen

Varför jaga?

13.1.2023
Ungdomsredaktionen

Ung jägare med hund

17.11.2022