Hylsyjen ja luotien lisäksi korujen teossa voi käyttää eläinten höyheniä, luita tai sarvia.
Nuorten toimitus

Onnenamuletti metsälle
Tee-se-itse

Eräaiheisten korujen tekeminen ei ole erityisen vaikeaa, eikä niihin tarvitse kasapäin työkaluja tai koneita. Siksi niiden teko sopii hyvin kotinikkareille. 

Teksti ja kuvat Karlo Ruotsalainen

Julkaistu5.9.2023

Kaulassani roikkuu päivittäin niin sanotun ysikolmosen luoti teräsketjussa. Kyseisen korun työvaiheet lasketaan yhden käden sormin. Hankin ruostumattomasta teräksestä valmistetun kaksi millimetriä paksun kaulaketjun ja messinkisen luodin. Porasin kolmen millin reiän luodin läpi, pujotin sen ketjuun ja koru oli valmis.

Kaulakoruissa vaihtoehtoja on lukematon määrä. Ketjuja on saatavilla paljon erilaisia ja riipuksen valinnassa vain mielikuvitus on rajana. Riipuksena voi käyttää luotia tai esimerkiksi hylsyä. Mikäli riipuksen tekee luodista, kannattaa valita lyijytön vaihtoehto lyijyn myrkyllisyyden vuoksi. Kupari on yleisin lyijyttömien luotien materiaali, mutta itse päädyin käyttämään messinkiä, koska sen väri sopi koruun paremmin.

Kaulakoruni kulkee mukana päivittäin. Ketju on ruostumatonta terästä ja luoti messinkiä.

Harrastus esiin arjessa ja juhlassa

Korvakorun lähtökohtana toimii korvakorukoukku tai -tappi riippuen siitä, minkä mallisia koruja halutaan tehdä. Itse tein kolmenlaisia. Tein kiväärin hylsyn kannasta nappikorvakorut. Hylsy piti sahata poikki hyvin juuresta, jotta siitä ei tullut liian painava. Korvakorutapin kiinnitin liimalla.

Roikkuvia korvakoruja tein kahta mallia, joista toisissa käytin haulikon hylsyn kantaa. Poistin hylsystä muoviosan, porasin pienen reiän hylsyn kannan kylkeen ja taivuttelin silmukan paikoilleen. Hylsyn kannan tyhjän tilan täytin epoksimassalla ja kuivumisen jälkeen hioin tasaiseksi ja kiinnitin korvakorukoukkuun. Toiset korvakorut tein teeren höyhenistä. Ne tein liimaamalla höyhenen nauhanpäätteeseen ja kiinnittämällä korvakorukoukkuun.

Korvakoruihin sopivat samat materiaalit kuin kaulakoruihin, mutta usein rajoittavana tekijänä on korun paino. Varsinkin nappimallisten korvakorujen täytyy olla melko kevyitä, jotta niitä on mukava käyttää.

Koruina metsästysmuistot kulkevat mukana

Koruja on helppo tehdä kotioloissa, ja monitoimityökalulla pääsee pitkälle. Omia toiveita ja ideoita pääsee hyvin toteuttamaan. Koruja voi tehdä esimerkiksi hylsyistä, joilla on tullut saalista. Tällöin metsästysmuistot kulkevat mukana päivästä toiseen. Hylsyjen ja luotien lisäksi korujen teossa voi käyttää eläinten luita tai sarvia. 

Lisää samasta aiheesta