Personligen äter jag helst skavet med mandelpotatismos, stekta morötter och rårörda lingon.
Ungdomsredaktionen

Apropå älgrecepten i släkten

Hos oss jagar hela släkten så vi äter vilträtter av många olika slag till både fest och vardag. Älgköttet är min personliga favorit eftersom man kan göra så mycket av det och det blir gott också utan någon större ansträngning.

Text och bilder Siiri Niskala

Publicerad3.5.2024

Traditionellt älgskav kan bara inte bli fel

Det går att göra älgskav på flera olika delar av älgen. Själv gillar jag steken bäst, men det blir utmärkt skav också av bog. Skär köttet i lagom stora bitar och tvärs över fibrerna så blir det inte segt vid tillagningen. Smörj gjutjärnsgrytan till exempel genom att smälta traditionellt saltfläsk och bryn köttstrimlorna på hög värme. Bästa resultatet får du genom att bryna köttet i omgångar, lite i taget. 

Smörj grytan med exempelvis traditionellt saltfläsk.
Bryn köttstrimlorna i omgångar så de blir jämnt brynta.

Lägg tillbaka de brynta köttstrimlorna i grytan och tillsätt kryddor och vatten. I det här skedet kan du sätta din personlig piff på skavet. Använd fantasin! Du kan ersätta en del av vattnet med rödvin eller välja egna favoritkryddor. Själv kryddar jag på traditionellt vis med peppar, enbär och salt.

Lägg locket på gjutjärnsgrytan och sjud köttet tills det är mört. Själv ställer jag skavet i bakugnen för sjudningen, men på spisen går det förstås lika bra. Tillsätt vatten vid behov så inte de översta köttbitarna torkar eller blir brända.

Till skavet skulle jag göra en rödvinssås eller en söt gräddsås. Med mandelpotatis blir älgskavet världens godaste maträtt, till både vardag och fest!

 


 

När rulladerna är brynta lägger du dem i grytan för att sjudas. Tillsätt förslagsvis morötter och potatis.

Älgköttsrullader med nästan vad som helst som fyllning

I motsats till skavet måste köttbitarna för rulladerna vara hela; skära stora och tunna skivor tvärs över fibrerna. Det går utmärkt att skiva en hel stek till tunna skivor medan den fortfarande är lite frusen.

Låt köttet tina helt igenom och krydda det. Här valde jag på beprövat vis salt och peppar. Fyll de kryddade köttskivorna med önskad fyllning och rulla ihop dem till kompakta rullar. Här valde jag bacon som fyllning. Stick en tandpetare genom varje rullad så de inte rullar upp sig under tillagningen.

Mormor visar hur man ska göra för att rulladerna med älgkött och bacon ska bli tajta.
Stick en tandpetare i varje rullad så rullar de inte upp sig under tillagningen.

Bryn rulladerna runt om i en stor stekpanna. Jag stekte rulladerna i margarin, men det finns alternativa stekfett. Bryn några rullader i taget så blir det enklare att övervaka stekningen.

Lägg rulladerna i en gryta när de är brynta och tillsätt vatten och kryddor. Lite senare kan du också tillsätta exempelvis morot och potatis. Rulladerna smakar härligt också med sås och potatismos. Själv gjorde jag en lättlagad sås genom att tillsätta grädde och blåmögelost i spadet.

Mera om samma ämne