Älgentrecôte
Publicerad30.6.2023Under 2023 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.
Entrecôte är en ädel köttbit som ger en känsla av lyx. Älgentrecôte har mindre fett insprängt än nötentrecôte; för att köttet ska bli saftigt och mört är det därför viktigt att tillredningstemperaturen är låg.
1 älgentrecôte
1 vitlök
2 knippen timjan
2 kvistar rosmarin
Rökt flingsalt
Peppar
Bindgarn
Snurra bindgarnet runt entrecôten så att köttbiten får en jämnare form.
Gnid in köttet med salt och peppar. Dela vitlöken mitt itu, behåll skalet på.
Bryn entrecôten i en stekpanna tillsammans med vitlökshalvorna och kvistarna med timjan och rosmarin. Bryn köttet på alla kanter.
Baka entrecôten i ugnen i 80 grader tillsammans med vitlökshalvorna och kryddorna tills köttets innertemperatur är 56 grader. Entrecôten kan med fördel bakas på ett galler, så att stekningen blir jämnare.
Klipp bort bindgarnet före servering.