Maten

Älgentrecôte

Teksti Michael Björklund kuvat Linus Lindholm

Publicerad30.6.2023

Under 2023 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.


 

Entrecôte är en ädel köttbit som ger en känsla av lyx. Älgentrecôte har mindre fett insprängt än nötentrecôte; för att köttet ska bli saftigt och mört är det därför viktigt att tillredningstemperaturen är låg.

 

1 älgentrecôte

1 vitlök

2 knippen timjan

2 kvistar rosmarin

Rökt flingsalt
Peppar

Bindgarn

 

Snurra bindgarnet runt entrecôten så att köttbiten får en jämnare form.

Gnid in köttet med salt och peppar. Dela vitlöken mitt itu, behåll skalet på.

Bryn entrecôten i en stekpanna tillsammans med vitlökshalvorna och kvistarna med timjan och rosmarin. Bryn köttet på alla kanter.

Baka entrecôten i ugnen i 80 grader tillsammans med vitlökshalvorna och kryddorna tills köttets innertemperatur är 56 grader. Entrecôten kan med fördel bakas på ett galler, så att stekningen blir jämnare.

Klipp bort bindgarnet före servering.

Mera om samma ämne

Matlagningsmetoder för viltmat

Flera sätt att salta

9.11.2023
Ruoka

Leverbiffar på vilt

9.11.2023
Maten

Viltpuckar

9.11.2023
Maten

Gräddstuvad purjolök

9.11.2023