Mårdhund fick sändarhalsband på vårvintern, traskade från Lappland till Kajanaland

En mårdhundshane som på vårvintern inom det nordiska mårdhundsprojektet försågs med sändarhalsband i Keminmaa satte strax därefter kurs mot sydost. Under de fem följande månaderna avverkade hanen den 200 km långa sträckan till Paltamo på norrsidan av Ule träsk.

Kuva Leena Partanen
Publicerad31.7.2020

Jägaren Juha Mäkimartti på det nordiska mårdhundsprojektet grävde i slutet av februari ut ett mårdhundspar ur ett gryt i Keminmaa och satte ett GPS-halsband på hanen, som därefter återfick sin frihet för att leda jägarna till andra honor i området.

Under våren och försommaren strövade den halsbandsförsedda mårdhunden ända till Paltamo vid Ule träsk. Enligt mätarställningen som uppdateras enligt halsbandets positionsangivelser har hanen hittills avverkat 750 kilometer. I maj gjorde mårdhunden ett aningen längre uppehåll i Pudasjärvi och i juni i Puolanka. Det har hänt några gånger förut att individer som har försetts med halsband i Lappland har strövat mot sydost och nått bland annat Suomussalmi.

Fångad eller fälld mårdhund med halsband belönas med presentkort

Den halsbandsförsedda mårdhunden har nu uppehållit sig i Paltamo i nästan en månad. Tiden får utvisa om den tar sig runt Ule träsk eller om den kanske blir fälld av någon jägare på orten. Senast före vintern ska hanen och dess eventuella nya hona fångas och eventuellt får hanen ströva vidare med halsbandet. I såfall kontaktar projektarbetarna jaktföreningen på orten. Den som fångar eller fäller mårdhunden får av mårdhundsprojektet ett presentkort på 50 euro till en affär i jaktbranschen. För att få presentkortet ska du kunna bestyrka att du har fångat och släppt halsbandshanen, och om du har fällt den ska du returnerar halsbandet. Kontakta Juha Mäkimartti.

De första dagarna i augusti är en lämplig tid att gillra fällorna. I början av säsongen är det i synnerhet unga mårdhundar som låter sig luras bara fällan är omsorgsfullt gillrad och betad.