Jakten på sädgås och grågås

Jakt på sädgås är tillåtet i delar av landskapet Lappland 20-27 augusti. Vid kusten är jakt på grågås tillåtet på åkrar 10-20 augusti. Därefter fortsätter jaktsäsongen i normal ordning till den sista december. För jakten på både grågås och sädgås har det införts kvoter och begränsningar i användningen av foder som lockbete.

Bild: Jari Peltomäki
Publicerad29.6.2020

Jakt på sädgås är tillåtet under tiden 20-27 augusti i kommunerna Enontekis, Enare, Kittilä, Kolari, Kemijärvi, Muonio, Pelkosenniemi, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä, Tervola, Pello, Utsjoki och Övertorneå.

I norra Finland är det förbjudet att jaga sädgås med foder, det vill säga spannmål, som lockbete. Jakten begränsas med en kvot på en gås per jägare.

I större delen av landet förbjuds jakten på sädgås för ett år. Liksom i fjol är jakten tillåten 1.10-31.11 i den östra och sydöstra delen av landet. Där riktar sig jakten huvudsakligen mot den livskraftiga tundrasädgåsen.

I likhet med de sju föregående åren fortsätter förbudet mot jakt på grågås i inlandet med en förordning utfärdad av ministeriet. Vid kusterna är jakten tillåten för tredje året i rad på åkrar 10-20 augusti för att förhindra skördeskador. Under den här tiden är det förbjudet att locka gässen med foder.

Den normala jakten på grågås vid kusten börjar den 20.8 kl 12 och slutar den 31.12. I år har det införts en personlig kvot för jägarna på maximalt två grågäss per dygn. Kvoten gäller för både den tidigarelagda och den normala jakttiden. Syftet med begränsningarna är att bevara jaktens hållbarhet.