Hyvinvointia riistasta – Välmående av vilt

Vuoden alussa käynnistyi lounaisen Suomen tiheän valkohäntäpeurakannan alueella Hyvinvointia riistasta – Välmående av vilt -hanke.

TekstiMikko ToivolaKuva Timi Laivo/Vastavalo
Julkaistu2.4.2019

Hankkeen päätoteuttaja on ammattikorkeakoulu Novia yhdessä Suomen riistakeskuksen, Turun yliopiston Brahea keskuksen ja kauppakorkeakoulu Hankenin kanssa. Hankkeen budjetti on 440 000 euroa ja kesto kolme vuotta.

Hankkeen lähtökohtana on miettiä runsaan valkohäntäpeurakannan alueella lajin hyödyntämiseen liittyviä mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja metsästysseurojen näkökulmasta.

Teemoina hankkeessa ovat muun muassa tarkastamattoman lihan saattaminen markkinoille, vierasjahtikäytäntöjen ja muiden ulkopuolisille metsästäjille tarjottavien metsästysvaihtoehtojen pohdinta ja esimerkiksi lihan laatuun liittyvät näkökulmat.

Hankkeessa on mukana joukko ammattilaisia eri organisaatioista, joilla on halu pohtia asioita metsästysseurojen kanssa. Suomen riistakeskuksesta hankkeessa ovat mukana alueet Varsinais-Suomi, Satakunta, Uusimaa, Etelä-Häme ja Pohjois-Häme.

 

Pilottiseurat etsinnässä

Hankkeessa tullaan kevään ja kesän 2019 aikana etsimään pilottitoimijoiksi metsästysseuroja, joilla on halu kehittää alueensa peurakannan hyödyntämistä.

Hankkeeseen mukaan lähtevillä seuroille on luvassa näköalapaikka koko tiheän valkohäntäpeurakannan hyödyntämisen kehittäjinä. Hankkeen aikana järjestetään useita työpajoja, joissa pilottiseurat voivat pohtia kohtaamiaan vaikeuksia liittyivät ne sitten lihan käsittelyyn, lihan myymisen byrokratiaan tai sitoutuneiden metsästäjien rekrytointiin.

Pilottiseurojen löytämiseksi toteutetaan Suomen riistakeskuksen toimesta kevään 2019 aikana kysely, jonka perusteella halukkuutensa ilmaisseihin ollaan yhteydessä.

Hanke kuuluu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sen rahoittaa EU.

Mikko Toivola, riistapäällikkö ja Klaus Ekman viestintäpäällikkö, Suomen riistakeskus