Idean isä Risto Virtanen kertoo, miten kokoaminen tehdään.

Telkänpönttöjä Pohjois-Karjalaan

Telkänpönttö-projekti Suomen puitteissa maamme eri puolille on saatu reilusti yli 1 000 uutta pesäpaikkaa kansantarustomme sotkalinnuille. Joensuussa talkoilla rakentui melkein 200 pönttöä.

Teksti ja kuvat Kai-Eerik Nyholm

Julkaistu5.5.2023

Projektin telkänpöntöistä vajaa parisataa tehtiin maaliskuun loppupuolella Joensuussa, jossa Suomen riistakeskus yhteistyössä Suomen Metsästäjäliiton kanssa kutsui projektin susirajalle pönttötalkoisiin. Projektin ”isä” Risto Virtanen ajeli paikalle Torniosta valmiiden pönttöaihioiden kanssa. Tapahtuma järjestettiin suurten markettien parkkialueella, jossa Koppelohaukkujen 2023 järjestäjät Lieksasta olivat mukana myymässä pannukahvia, pullaa ja makkaraa ensi syksyn suuren koirakoetilaisuuden hyväksi.

Lauantaipäivän ankea sää ei karkottanut osallistujia, vaan heti aamuyhdeksältä pönttötehtaalla alkoi kuhina. Ennakkoon oli varattu noin 160 pönttöä ja paikalle oli saapunut ihmisiä eri puolilta maakuntaa. Maakunnan riistanhoitoyhdistykset oli haastettu mukaan talkoisiin ja suurin osa olikin ottanut kutsun vastaan. Pohjoiskarjalaisia kansanedustajaehdokkaita haastettiin paikalle joka puolueesta. Krista Mikkonen otti sen ainoana vastaan. Hän rakensi pöntön numero 1290, joka kuulemma menee Enonkosken suuntaan.

Rakennus ja sopimus

Risto Virtasen alkujohdannon ja demonstraation jälkeen osallistujat pääsivät tositoimiin ja pönttötehtaalla elementit alkoivat nopeasti löytää paikkansa. Pesäpönttöjen kokoaminen alkoi sivuseinien kiinnityksillä, joihin lisättiin kaksi pohjaosaa. Tämän jälkeen oli valmiin, reiällisen etuseinän vuoro. Lopuksi taakse kiinnitettiin kaksi poikkipuuta ja päälle katto. Pönttö oli tämän jälkeen valmis kuviopolttamista varten, joka tehtiin kaasutohon avulla.

Sitten vain tekemään sopimuspaperit sekä kiinnittämään asumuksen järjestysnumero pöntön etuseinään. Jokainen pöntön tekijä on velvollinen ilmoittamaan paikkatiedon, jonne asumus sijoitetaan. Lisäksi pöntön vuosihuolto sekä pesinnän seuraaminen kuuluvat sopimukseen.

Telkänpönttöprojekti Suomi on konkreettisesti torjumassa luontokatoa ja auttamassa pesäpaikkojen puutteesta kärsivää telkkää. Puhumisen sijaan on aika toimia.

Mukana oli ilahduttavasti myös nuoria nikkaroimassa pönttöjä omille alueilleen.