Ruoka

Herkuimmat grillihirvet

Hirven grillilihoista kannattaa opetella valmistamaan ainakin kuve, eli flank steak, sekä välikyljys eli entrecôte.

Teksti Kati Pohja Kuvat Laura Riihelä

Julkaistu2.5.2022

Hirvessä on muitakin grilliystävällisiä ruhonosia kuin fileet. Ongelma näiden ruhonosien saamiseksi grilliin asti on lähinnä se, että ne pitää osata lahtivajalla tunnistaa ja ottaa talteen ennen jauhelihaksi päätymistä.

Kuve, eli flank steak, on vatsan takaosassa oleva litteä lihas, joka valmistuu grillissä hetkessä. Sitä ei pidä grillata läpikypsäksi, vaan jättää mediumiksi, jolloin se on erittäin mureaa. Grillattu kuve sopii salaatin ja kastikkeen kanssa sellaisenaan tai sen voi tarjota tortillojen, hampurilaisten tai sämpylöiden, ja niihin sopivien lisukkeiden kanssa.

Välikyljys, eli entrecôte, on ulkofileen etupäässä oleva upea, rasvainen arvopala, joka on parhaimmillaan reiluna palana grillattuna. Myös se kannattaa jättää sisältä mediumiksi, jolloin se on mureimmillaan. Entrecôtesta voi valmistaa myös hyviä pihvejä.

Sekä kupeen että entrecôten onnistuneen grillauksen välttämätön apuväline on digitaalinen paistolämpömittari.

 

Grillattu hirvenvälikyljys eli entrecôte

6–8 annosta

 

n. 900 g pala hirvenvälikyljystä

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

paistolämpömittari

 

Ota liha huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen grillausta. Siisti tarvittaessa lihan pinnasta pois kalvoja ja rasvaa.

Nosta liha kuumaan grilliin ja grillaa käännellen, kunnes kaikki sivut ovat ruskistuneet kunnolla. Suolaa ja pippuroi liha. Työnnä lihan keskelle paistolämpömittari. Siirrä liha grillissä epäsuoralle lämmölle, eli pois suoran lämmön päältä. Kaasugrillissä se onnistuu sammuttamalla lihan alla olevat polttimot, mutta antamalla muiden polttimoiden olla edelleen päällä. Tarvittaessa lihan voi siirtää myös 100-asteiseen uuniin.

Kun lämpömittari näyttää 57 astetta, ota liha grillistä ja peitä kevyesti foliolla. Anna vetäytyä vähintään 30 minuuttia.

Viipaloi vetäytynyt liha ja tarjoile se esimerkiksi yrttikastikkeen ja grillattujen kasvisten kanssa.

 


Grillattu hirvenkuve eli flank steak

6–12 annosta

 

n. 800 g hirvenkuvetta

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

paistolämpömittari

 

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen grillausta. Poista tarvittaessa kalvot ja siisti liha.

Grillaa kuvetta kuumassa grillissä muutama minuutti molemmin puolin, tai kunnes pinnat ovat saaneet kunnolla väriä. Työnnä lihan keskelle paistolämpömittari ja ripottele pinnoille suolaa ja pippuria. Siirrä liha grillissä epäsuoralle lämmölle, eli pois suoran lämmön päältä. Kaasugrillissä se onnistuu sammuttamalla lihan alla olevat polttimot mutta antamalla muiden polttimoiden olla edelleen päällä. Tarvittaessa lihan voi siirtää myös 100-asteiseen uuniin.

Kun lämpömittari näyttää 57 astetta, ota liha grillistä ja peitä kevyesti foliolla. Anna lihan vetäytyä vähintään 20 minuuttia.

Leikkaa kuve poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa esimerkiksi tortillojen kanssa yhdessä grillattujen kasvisten, salsan ja ranskankerman kanssa.

Lisää samasta aiheesta