Kevättalven askareet

Riistan talviruokintaa ylläpidetään suurella sydämellä. Kevättalven riistanhoitotoimissa hoidetaan kunnialla loppuun syksyllä aloitetut ruokinnat. On myös aika ripustaa uudet pesäpöntöt ja huoltaa vanhat.

Kuvat Tero Salmela ja Antti Saarenmaa

Julkaistu15.3.2022

Kevättalvi on metsästäjälle leppoisaa aikaa. Kiivain jahtikausi on ohi ja on aika varmistaa, että riistalla on hyvät edellytykset lisääntymiskauteen.

Katso video kevättalven riistanhoitoaskareista:

Syksyllä aloitettua ruokintaa jatkamalla autetaan riistaa selviämään talven yli. Ruokinta päätetään lumien sulettua. Hyvin järjestetty riistanruokinta tuo iloa arkeen – on mukavaa seurata mitä eläimiä ruokinnalla käy ja miten ne käyttäytyvät.

Monipuolista evästä

Ruokintapaikka kannattaa sijoittaa eläinten suosimien oleskelualueiden tuntumaan ja etäämmäs asutuksesta ja teistä. Eväissä monipuolisuus on valttia – apilapitoinen kuivaheinä, säilörehu, nestepitoiset juurekset, viljat ja lehtikerput ovat perusruokaa. Suolakivet kuuluvat nekin varustukseen.

Jäniksen ja rusakot vierailevat mielellään peurojen ja kauriiden ruokapaikoilla. Metsäautoteiden varsien ruokintapaikkoja on helppo hoitaa talvella.

Haapojen kaato sorkkaeläinten ja jänisten kaluttavaksi kuuluu riistanhoitajan perusvalikoimaan. Rungot on hyvä kaataa korkeaan kantoon tai kivien päälle, jotta ne jäävät koholleen maasta.

 

Pönttöjä puuhun

Kevätauringon sarastaessa vesilintujen pesintää helpotetaan pesimälaitteiden rakentamisella. Lahopuiden vähenemisestä johtuva kolojen puute korvataan pöntöillä ja usein telkkä kiittää pöntön tekijää vakituisella vuokrasuhteella. Heinäsorsalle voi rakentaa pesimälauttoja tai keinotekoisia pesimäkoreja. Vanhojen pönttöjen kunto on hyvä tarkastaa ja puhdistaa ne ennen uutta pesimäkautta.

Turvaa pesimärauha

Kevättalvi on viimeinen hetki pistää pesärosvojen määrä kuriin. Supikoirat alkavat liikkumaan aktiivisesti talven lauhtuessa ja silloin löytyy hyviä jäljityskelejä myös koirattomalle pyytäjälle.

Loukutus, jäljitys, haaskapyynti ja luolakoirajahti – niillä saadaan vieraspedot, minkki ja supikoira kuriin. Rakkautta on turvata pesimärauha.

Rakkaudesta riistaan -sarja kertoo suomalaisesta metsästyksestä – mitä on intohimo metsästystä ja riistaa kohtaan. Sarja avaa, miten valinnoilla vaikutetaan riistan hyvinvointiin, ja kuinka riista luo hyvinvointia meille ihmisille.

Metsästäjille suomalaisen riistan ja luonnon hyvinvointi on elintärkeää. Teot ratkaisevat. Mitä valintoja sinä teet metsästyksessä, miten hoidat elinympäristöjä ja mitä olet valmis tekemään riistan menestymisen vuoksi?

Rakkaus riistaan on pieniä ja isoja tekoja riistan vuoksi. Se on metsästyskulttuurimme arvojen ja toimintatapojen vaalimista sekä riistan ja luonnon kunnioitusta.

Rakkaudesta riistaan -sarja tekee kestävää metsästystä ja riistanhoitoa näkyväksi suurelle yleisölle ja kannustaa metsästäjiä vastuullisiin tekoihin.

Rakkaudesta riistaan näkyy jatkossa Metsästäjä-lehden lisäksi, somessa ja tapahtumissa.

Riista ja metsästys tarjoavat suuria tunteita ja mahtavia elämyksiä. Elämän kohokohtia. Lähde mukaan eräpolullemme ja pidä riistanhoito lähellä sydäntä!

Kuuntele Sorkkia ja sarvia -podcastista, mistä Rakkaudesta riistaan on kyse.