Keväthanki ja irtokoira ovat vaarallinen yhdistelmä

Koirien kiinnipitoaikana 1.3.–19.8. koirat on pidettävä kiinni. Irti päässyt koira voi aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia ja pahimmillaan jopa mittavat korvausvastuut.

Kuva Pirkka Peltonen
Julkaistu22.3.2024

Maaliskuun 1. päivä alkoi koirien lakisääteinen kiinnipitoaika. Kevät ja kesä ovat luonnossa herkkää aikaa ja kiinnipitoajalla halutaan suojella eläinten lisääntymisrauhaa. Pienet poikaset eivät pääse irtokoiraa karkuun, mutta myös alkukevät ennen poikimista on lisääntymisen kannalta tärkeää aikaa. Koiran kiitäessä kevään hankikannolla saattaa sitä pakeneva hirvieläin kahlata metrin syvässä lumessa. Eläin saattaa paniikissa loukkaantua ja vasaa kantava emä saada yllättävän stressin takia keskenmenon.

Erityisesti Pohjois-Suomessa poronhoitoalueella on hankikannon aikaan noudatettava suurta varovaisuutta. Tosielämän esimerkkitapaus huhtikuulta 2023: Koira oli omistajallaan vapaana pilkkireissulla ja karkasi parin kilometrin päähän ruokintapaikalla olleeseen porotokkaan. Hanki kantoi koiraa, mutta ei poroja. Koira vauhkoonnutti tokan ja poroja loukkaantui. Poroilta katkeili raajoja ja viisi poroa kuoli tai jouduttiin lopettamaan. Todetusti ainakin 11 vaadinta loi vasan.

Todettujen vahinkojen suuruus oli noin 13 500 euroa. Poronomistajat saivat korvauksen vahingosta suoraan koiran omistajalta. Koiralla oli vastuuvakuutus ja ei ole tiedossa, saiko koiranomistaja vakuutusyhtiöstään korvauksen.

Porot ovat suurissa koiria houkuttelevissa tokissa ja niiden mahdollisuudet paeta koiraa ovat heikot. Syksyn metsästyksen yhteydessä tapahtuneiden koiran aiheuttamien porovahinkojen vähennyttyä viime vuosina, nousi merkittävimmäksi yksittäiseksi vahinkokuukaudeksi vuonna 2023 huhtikuu.

Kiinnipitoaika koskee kaiken rotuisia koiria

Vaikka edellä ollut esimerkki oli poronhoitoalueelta, voi eteläisessäkin Suomessa irtokoira aiheuttaa merkittävää vahinkoa luonnoneläinten lisäksi esimerkiksi tuotanto- ja kotieläimille. Koira saattaa myös juosta esimerkiksi ajoneuvon alle. Ajoneuvon vahingoittuessa ottaa koiranomistaja riskin korvausvastuuseen joutumisesta, jos koira on asiattomasti ja tahallisesti ollut vapaana. Jokaisen koiranomistajan olisi suotavaa hankkia koiralleen vastuuvakuutus vahinkojen varalta.

Muistathan kertoa myös ei-metsästäville koiranomistajille, miten tärkeää kiinnipitoajan noudattaminen on. Lain säädökset koskevat kaiken rotuisia koiria. Poikkeuksena kieltoon ovat vain viittä kuukautta nuorempi koira, viranomais- tai palvelustehtävässä oleva koira tai muu kuin ajava koira, kun sitä käytetään metsästykseen.