Pysy hengissä, osa 2

Verenvuodon hallinta painesiteellä ja haavaa pakkaamalla

Edellisessä numerossa hätäensiavun antamisessa keskityttiin kiristyssiteeseen. Kiristysside on joissain tilanteissa paras, mutta ei suinkaan ainoa tapa verenvuodon tyrehdyttämiseen. Painesiteellä voidaan hoitaa lieviä, keskivaikeita tai jopa vaikeita verenvuotoja.

Teksti ja kuvat Ville Voipio

Julkaistu4.5.2021

Toisin kuin raajan tyveen asetettava kiristysside, paineside tehdään suoraan haavan päälle. Näin ollen se ei haittaa muun raajan verenkiertoa samassa määrin kuin kiristysside. Painesidettä voidaan käyttää myös pään ja kaulan sekä nivusalueen haavoihin.

Painesiteenä voidaan käyttää erityisesti siihen tehtyjä sidoksia, tavallista ideal-sidettä tai mitä tahansa muuta kangasta.

Kuten kiristyssidettä käytettäessä, on painesidettä asetettaessa hyvä laittaa potilas makuulle tai istuvaan asentoon. Vertavuotava haava on kuitenkin hyvä pyrkiä saamaan sydäntä korkeammalle tasolle.

Haavan painaminen ennen sidosta on tärkeää: kannattaa käskyttää potilasta itseään painamaan haavaa, mikäli vointi sen sallii. Haavan päälle asetetaan tiukka paineside ja painamista jatketaan käsin vähintään viiden minuutin ajan. Samalla seurataan potilaan yleistä vointia ja verenvuodon tyrehtymistä. Mikäli vuoto jatkuu siteen läpi, tulee mahdollisuuksien mukaan asettaa lisäksi kiristysside.

Vamma vatsassa tai rintakehässä

Pistovamma vatsan alueella voi olla ulospäin niukasti verta vuotava, vaikka sisäinen verenvuoto on runsasta. Potilas on hyvä asettaa selinmakuulle ja polvet koukkuun, jotta vatsanpeitteet eivät kiristäisi vamma-aluetta ja potilaan olisi helpompi olla.

Tajuton potilas asetetaan kylkiasentoon. Haava peitetään mahdollisimman puhtailla sidoksilla. Haavasta ulos tulevaa kudosta, esimerkiksi suolia, ei pidä työntää takaisin haavan sisälle.

Rintakehän alueen vammat ovat usein ulospäin vuotamattoman näköisiä. Sisäinen verenvuoto voi kuitenkin olla runsasta. Lisäksi sydän- ja keuhkovaurio on mahdollinen. Potilas on hyvä asettaa istuvaan asentoon ja painaa haavaa. Hengittävän sidoksen asettaminen haavan päälle on suotavaa. Haavan kokonaan sulkevia kalvoja ei pidä käyttää.

Henkilökohtaisessa ensiapulaukussa mukana:

  • kiristysside
  • paineside
  • haavan pakkaamiseen soveltuva side
  • hypotermiapeite

Haavan pakkaaminen raajassa

Haavan pakkaamisella tarkoitetaan haavakanavan täyttämistä sideharsolla tai tehtävään erityisesti valmistetuilla hemostaattisilla eli verta hyydyttävillä sidoksilla. Pakkaaminen voidaan suorittaa raajojen alueella, muttei vatsan tai rintakehän alueella.

Haavakanavaan työnnetään sormin koko haavan täydeltä, haavan pohjaa myöten, sidosta tai sideharsoa. Kun kanava on täynnä, haavaa painetaan kovalla paineella vielä viisi minuuttia hyytymisen varmistamiseksi. Tämän jälkeen haavan päälle asetetaan paineside.

Lisää samasta aiheesta

Turvallisuus ensin

EA-paketti mukana?

7.3.2023
Pysy hengissä, osa 3

Vammapotilaan alilämpöisyys

2.9.2021
Pysy hengissä, osa 1

Kiristysside

15.3.2021