Jos henkilön tajunnan taso on alentunut, mutta hän hengittää normaalisti, potilas käännetään kylkiasentoon ja tarkkaillaan tilannetta avun tuloon asti. Kylkiasento varmistaa, että henki kulkee.

Sairaskohtaus jahdissa

Metsästystoveri lyyhistyy, eikä vastaa. Mitä pitää tehdä?

Teksti Tero Kuitunen ja Richard Lundell Kuvat Tero Salmela

Julkaistu9.11.2023

Kun metsästäjä saa sairaskohtauksen maastossa, ulkopuolisen avun saapuminen voi kestää. Päättäväinen toiminta voi kuitenkin pelastaa potilaan, myös vakavissa tapauksissa. Onneksi niin sanotut kenttätoimenpiteet ovat yksinkertaisia ja ne on helppo muistaa.

Metsästystä harrastava lääkintäkapteeniluutnantti Richard Lundell kehottaa kaikkia metsästäjiä kertomaan sairaskohtauksille altistavista perussairauksista muille metsästäjille, jotta he tarvittaessa osaavat toimia oikein.

– Esimerkiksi diabetes eli sokeritauti on sellainen, että potilas voi mennä tajuttomaksi matalan verensokerin vuoksi. Jos muut metsästäjät tietävät siitä, he osaavat antaa potilaalle sokeria, hunajaa tai muuta sokeripitoista. Se useimmiten tehoaa nopeasti ja tilanne muuttuu vähemmän vakavaksi. Siksi olisi hyvä, että edes yksi seurueen toinen metsästäjä tietäisi asiasta.

Defibrillaattori eli sydäniskuri tunnistaa, mikäli autettava tarvitsee iskun ja suorittaa sen automaattisesti. Laitetta voi siksi käyttää kuka tahansa. Laitteessa on myös hyvät ohjeet liimaelektrodien asentamiseen potilaan iholle.

Keskeisenä asiana sairaskohtausten päätymisessä positiiviseen lopputulokseen Lundell pitää kunnollista ennakkovalmistautumista.

– Miettikää seura-, seurue- ja porukkatasolla, miten selviätte yleisistä ja vakavista sairaskohtauksista. Sairaskohtauksiin varautumisen voi ottaa osaksi jahtien suunnittelua paikalliset olot huomioiden. Jos ollaan kaukana teistä alueella, johon avun tuleminen kestää, välineistöäkin, kuten defibrillaattoria, voisi olla syytä kuljettaa mukana maastossa, Lundell painottaa.

Vakavan sairaskohtauksen tunnistaa siitä, että potilas ei ole herätettävissä. Oli tajuttomuuden syy mikä tahansa, ovat toimenpiteet samat ja ne pitää aloittaa välittömästi.

 


Artikkelin asiantuntijana toimi metsästystä harrastava lääkintäkapteeniluutnantti Richard Lundell.

Tilan arviointi

Puhuttele ja ravistele. Jos potilas ei herää, kokeile myös lievää kivun aiheuttamista.

Hengitystiet auki. Tarvittaessa käännä potilaan pää niin, että ilma pääsee kulkemaan.

Hälytä apua – 112

112-sovelluksen käyttö on suositeltavaa, koska se kertoo pelastushenkilöstölle tarkan sijaintitiedon automaattisesti.

Paineluelvytys

Paina koko ylävartalon painolla molemmat kämmenet keskelle rintalastaa, käsivarret suorina. Tee useita teräviä painalluksia sekunnissa. Painallukset noin parin sentin syvyydelle.

Paineluelvytys on raskasta. Vaihda lennosta elvyttäjää noin minuutin välein, jos paikalla on useita auttajia.

 

Toimenpiteet tapahtuvat sujuvimmin, jos paikalla on useampi auttaja ja yksi heistä ryhtyy johtamaan toimintaa ja jakaa tehtävät. Jos olet yksin paikalla, soita 112-sovelluksella puhelimen kaiutin päällä ja aloita painelu välittömästi tilan arvioinnin jälkeen.

Paineluelvytystä jatketaan, kunnes ammattilaiset saapuvat paikalle ja antavat luvan sen lopettamiseen.

Lisää samasta aiheesta