Kesäiseen aikaan pesintälautan voi viedä paikoilleen soutuveneellä.

Kelluva lautta on pesä- ja pakopaikka 

Pesimälautta on helppo tapa avittaa linnunpoikia siivilleen. Yksinkertainen malli rakentuu rautakauppatavarasta ja putkiponttoneista.

Teksti Holtti Hakonen Kuvat Tero Salmela

Julkaistu5.5.2023

SOTKA-kosteikot-hankkeessa on kokeiltu ja saatu hyviä kokemuksia yksinkertaisista ponttoneiden avulla kelluvista pesimälautoista. Ne ankkuroidaan kosteikon pohjaan löysällä kiinnitysnarulla niin, että ne nousevat ja laskevat kosteikon vedenpinnan mukana. Nurkkaan laitettu pesimälaatikko toimii sekä sorsien keinopesänä että alustana lokinpesälle. Maapesän saa suojattua varislinnuilta, jos laatikon suuaukot vie lautan reunan yli ja mahdollistaa näin linnuille kulun suoraan vedestä laatikkoon.

Katso videolta vinkit lautan rakentamiseksi:

SOTKA-pesimälautta rakentuu rautakauppatavarasta ja putkiponttoneista. Sen kokoaminen onnistuu mihin tahansa aikaan vuodesta. Talvella lautan voi viedä helposti jäitä pitkin sopivaan paikkaan odottamaan kevättä.

Lautan runkona toimii raudoitusverkko, joka kiinnitetään 110 mm putkesta tehtyihin ponttoneihin nippusiteillä. Raudoitusverkon alla on käytetty 20 kappaletta 3 metrin ponttonia, joilla lautalle saadaan noin 400 kilon kantavuus. Verkon päälle nostellaan elävää kasvimassaa tai kiinnitetään suodatinkangas, jonka päälle nostellaan puuhaketta, turvetta tai multaa, johon kylvetään kosteikkoniitty.

Lautan rakentaminen on mukavaa yhdessä tekemistä.

Rakennustarpeita tarjolla 

SOTKA-pesimälautta on lautan yksinkertainen malli, jota voi soveltaa ja kehittää. Palasia ja lauttoja voi yhdistellä isoiksi kokonaisuuksiksi. Putkiponttoneja voi askarrella itse sadevesiputkesta tai tilata putkivalmistajilta, mutta näppärimmin lautansyrjään pääsee käsiksi SOTKA-kosteikot-hankkeen kautta.

Jos alueellasi on rehevä lampi, järvi tai kosteikko, jonka poikastuottoa voisi parantaa pesimäsaarekkeilla ja pienpetopyyntiä tehostamalla, lähde mukaan SOTKA-kosteikot-hankkeeseen ja tee kohde-esitys osoitteessa kosteikko.fi. Hankkeella on varastossa ponttoneita sekä pienpetojen pyyntilaitteita.  Muista, että lautan asennus tarvitsee aina luvan vesialueen omistajalta.

Kolme valmista lauttaa, joista yhdessä on pesimälaatikko.

Kelluvan saaren edut

Ravinnon ohella suojaisat pesimä- ja levähdyspaikat ovat se, mikä saa linnut viihtymään kosteikolla. Erityisesti maassa pesivät sotkat sekä kosteikon ilmapuolustusta hoitavat nauru- ja pikkulokit tarvitsevat eri kokoisia veden ympäröimiä saaria suojautuakseen pedoilta. Kosteikon linnut tarvitsevat suojaa maapedoilta myös lepäillessään ja sulkiessaan.

Toisinaan saarten rakentaminen maa-aineksesta ei ole mahdollista tai järkevää. Esimerkiksi voimakkaasti säännöstelty vesistö saattaa huuhdella sorsien pesät mennessään matalilta saarilta ja ranta-alueilta tai pehmeälle pohjalle rakennettu saari painuu pinnan alle. Tällöin kelluva saari voi ratkaista pesimäpulmat.

SOTKA-pesimälautan ostoslista

  • 20 kpl putkiponttoneita, esimerkiksi 110 mm paineputkesta tulpatut 3-metriset ovat kätevä ratkaisu
  • Järeitä nippusiteitä (johdinsiteitä), esimerkiksi Hellermann 7,9 x 521 ruostumaton teräs ja Hellermann LK5 13,2 x 535 musta
  • Raudoitusverkkoa: 6 mm, 2,35 x 5 m
  • Maanrakennuskangasta, esimerkiksi 5 x 10 m
  • Ankkuri ja ankkurointiköysi
  • Pintamateriaaliksi paikalta löytyvää kasvimassaa (tai haketta, soraa, multaa)
  • Sisustus oman mielen mukaan. Esimerkiksi pesälaatikot, putket, pöntöt, seurantakamerat, kukkaniityt ja minkinraudat