Nuorten toimitus

Oma tyyli Oma riistan käyttöön

Otin alun perin Oma riistan käyttöön sähköisen metsästyskortin ja ampumakoesuorituksen takia. Nyt käytän palvelua aktiivisesti ympäri vuoden.

teksti ja kuva Karlo Ruotsalainen

Julkaistu16.7.2020

Minulla on tapana merkata jokainen saaliini riistalokiin, jolloin voin tarvittaessa tarkastella yksityiskohtia jälkeenpäin. Suunnitellessani jahtiin lähtöä voin katsoa, milloin aiemmin on tullut saalista. Jokaista saalista on mahdotonta muistaa vuosien päästä, joten samalla merkitsen ylös yksilötiedot.

Luonnonvarakeskus hyödyntää metsästäjien merkkaamia saaliita ja havaintoja kanta-arvioissa, joten tekemällä merkintöjä aktiivisesti voi tuottaa arvokasta riistatietoa. Merkitsemällä järjestelmällisesti kaikki saamansa saaliit Oma riistaan ei tarvitse erikseen miettiä, mistä lajeista täytyy tehdä saalisilmoitus. Tämä ominaisuus on hyödyllinen, varsinkin saalisilmoitusta vaativien lajien kirjon kasvaessa 1.8.2020.

Verkkopalvelussa on ominaisuuksia, joita ei sovelluksesta löydy

Oma riistasta on olemassa verkkopalvelu ja mobiilisovellus. Oma käyttöni keskittyy lähinnä sovellukseen, jota hyödynnän maastossa karttana, paperisten lupien korvaajana ja saaliin merkkaamisen välineenä. Lisäksi pidän sovelluksen ”lisää” -valikosta löytyvistä pikalinkeistä, kuten metsästysajat-linkistä. Monia on varmasti houkutellut palvelun käyttöön lupien mukana kantamisen helppous, sillä nykyään sinne saa myös Metsähallituksen eräluvat. Erityisen hyödyllinen ominaisuus on mahdollisuus tarkastella seuran alueita, sillä rajoja on vaikea muistaa ulkoa, varsinkin alueen ollessa pirstaloitunut

Oma riistan verkkopalvelua käytän yleensä silloin, kun täytyy katsoa karttaa tarkemmin isolta ruudulta tai tarkastaa metsästysseuran asioita. Verkkopalvelun keskeisimmät lisäominaisuudet ovat pyyntilupien haku, seuran asioiden hoitaminen ja viestien lähettäminen.

Helppo ja yksinkertainen käyttää

Oma riista -palvelu on ilmainen ja sen käyttöönottoon tarvitaan toimiva sähköpostiosoite ja tunnistautumista varten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Jos jokin asia ei onnistu, ohjeita löytää Riistainfosta tai Oma riista -neuvonnasta. Käyttöönotto ei vie kauaa, mutta omalla kohdallani aikanaan viivytykseksi muodostui verkkopankkitunnuksien puuttuminen.