Metsästäjä-lehti täyttää 70 vuotta

Pääkirjoitus
Jari Varjo, Johtaja, Suomen riistakeskus
Julkaistu5.1.2021

Juhlavuodet tulevat poikkeusolosuhteista riippumatta ja niinpä nyt käynnistyy Metsästäjä-lehden 70. vuosi.

Ei ole kulunut kuin hetki siitä, kun vietimme Suomi 100 -juhlavuotta. Myös 70 vuotta sitten oltiin toipumassa maailman palosta ja jälleenrakennus oli käynnissä. Ymmärtääkseni henki oli silloin eteenpäin katsova, puutteesta ja ristiriidoista huolimatta.

Kenties sama asenne auttaisi meitä nykyongelmissa, jotka joskus tuntuvat isoilta. Historian valossa ne ovat kuitenkin hallittavissa. Moni metsästäjä muistaa vielä sotien jälkeisen jälleenrakentamisen ajan. Pelkästään peräpeiliin katsomalla tulevaisuuden rakentaminen ei onnistu, mutta matkan varrella on takuulla opittu paljon. Asenne ja yhteistyö ratkaisevat.

Ensimmäisestä koronavuodesta selvinnemme vähintään kohtalaisesti. Välttämättömin saatiin tehtyä ja esimerkiksi hirvieläinjahdit sekä uusien metsästäjien kouluttaminen ovat koronaoloissakin saatu toimimaan.

Erityisen ilahduttavaa on, että vaikeuksista huolimatta metsästäjätutkintoja suoritettaneen lähes tavanomainen määrä. Varsinkin kun muistamme miten tiukassa, osin lähes mahdottomassa, tilanteessa osa riistanhoitoyhdistyksistä on töitä tehnyt.

Sukupolvien ketjussa uudet ikäluokat ovat tulossa mukaan ja ottamassa vastuuta myös riistahallinnossa. Tehtävämme on välittää vuosien varrella karttunutta kokemusta, auttaa välttämään virheitä ja sen vaikeudesta huolimatta antaa vapautta kehittää toimintaa uudenlaiseen tulevaisuuteen.

Myös Suomen riistakeskuksesta tulee tänä vuonna 10-vuotias. Kiitos siis aktiivisuudestanne Metsästäjä-lehden lukijat — ilman teitä ei kumpaakaan näistä merkkipäivistä vietettäisi.

Lisää samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Onnistunutta luonnonhoitoa

5.7.2024
Pääkirjoitus

Vahvuutena valmistautuminen

3.5.2024
Pääkirjoitus

Haastavia hetkiä

11.1.2024