Alueellista vaikuttamista tarvitaan

Kolumni
Teppo Kakkonen, Varapuheenjohtaja, Suomen riistakeskus
Julkaistu3.5.2024

Metsästäjäkunta elää sekavaa aikakautta. Keskustelu petopolitiikasta on kirjavaa ja osin polarisoitunutta. Somekanavien keskustelut tarjoavat tähän polttoainetta vähintään riittävästi.

Petopolitiikka koskettaa monia meistä. Se on tuonut ja tuo jatkossakin haasteita metsästykselle, koiraharrastukselle sekä karja- ja porotaloudelle. Vaikka tilanne on haastava ja valonpilkahdukset tunnelin päässä ovat himmeitä, meidän metsästysharrastuksemme jatkuu ja suomalainen metsästyskulttuuri pysyy.

Metsästyskauden tässä vaiheessa jokainen voi miettiä omia mahdollisuuksiaan vaikuttaa suomalaiseen metsästyskulttuuriin.

Riistahoitoyhdistykset ovat vuosikokouksissaan valinneet uudet hallituksen jäsenet. Alueellisten riistaneuvostojen ja valtakunnallisen riistaneuvoston toimikausi vaihtuu. Uudet neuvostot aloittavat työnsä elokuun alussa. Nyt on hyvä hetki avata keskusteluja ja vaikuttaa asioihin alueellisesti.

Kaikilla meillä metsästäjillä on mahdollisuus tuoda oman alueen riistanhoitoyhdistyksen kautta aloitteita alueellisten riistaneuvostojen käsiteltäväksi. Metsästäjien tekemät aloitteet voivat edetä valtakunnallisen riistaneuvoston käsittelyyn ja joissakin tapauksissa vaikuttaa metsästyslainsäädäntöön. Toivottavasti kanavaa käytetään aktiivisesti lähitulevaisuudessa.

On erittäin ikävää lukea sosiaalisesta mediasta kirjoituksia, joissa metsästäjät arvostelevat toisiaan tiettyjen arvovalintojen perusteella. Nyt jos koskaan meidän metsästäjien tulisi puhaltaa yhteen hiileen ja pitää omat rivit suorina.