Tehokkain tapa ehkäistä susivahinkoja on yhdistää suojauskeinoja

Sähköistetty petoaita on Suomessa tuttu tapa suojata kotieläimet suurpedoilta. Petoaitojen lisäksi maailmalla on käytössä monia muita tapoja suojata kotieläimet suurpedoilta. SusiLIFE-hankkeessa selvitettiin, millaisista suojauskeinoista on olemassa tutkittua tietoa.

Julkaistu20.5.2020

Oikein pystytettynä ja ylläpidettynä sähköistetty petoaita on tehokas tapa suojata eläimiä suurpedoilta.

– Maailmalla on käytössä petoaitojen lisäksi useita muitakin menetelmiä, joita voisi testata Suomessa, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jani Pellikka.

Pellikka selvitti, miten suojaamiskeinojen tehoa on tutkittu Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Suomessa suurin tarve on nopeille ratkaisuille. Jos tilan lähellä on tapahtunut vahinko tai läheltä piti -tilanne, kotieläimille on syytä hankkia helposti pystytettävä suoja. Järeän petoaidan materiaalien saaminen ja pystyttäminen vie aikansa.

– Testeissä tehokkaaksi tilapäisavuksi on osoittautunut jo olemassa olevan sähköaidan eteen viritetty lippusiima. Lippusiimassa on 50 senttimetrin pituiset kapeat muovisuikaleet, jotka ulottuvat lähelle maata, Pellikka kertoo.

Tilanteen salliessa eläinten siirtäminen suojaan yöksi on keino välttää vahinkoja sen aikaa, kun petoaita rakentuu.

Yhdysvalloissa on testattu erilaisia karkottimia, jotka säikäyttävät sudet tiehensä äänen, valon tai liikkeen avulla. Jopa susien pannoittamista sähköshokin antavilla pannoilla on kokeiltu. Etelä-Euroopassa käytetään laumanvartijakoiria.

Tilan tuotantosuunta ja maasto vaikuttavat siihen, mikä ratkaisu antaa parhaan suojan. Mitä laajempi keinovalikoima on käytössä, sitä parempi niiden yhteenlaskettu teho on.

SusiLIFE-hanke auttaa suojaustoimenpiteiden suunnittelussa ja neuvoo materiaalien hankkimisessa. Hankkeen suunnittelijat testaavat esimerkiksi lippusiimaa ja ääni- ja valokarkottimia suomalaisilla eläintiloilla.

– Testaamme, mitkä muualla käytössä olevista karkotusmenetelmistä sopisivat Suomen olosuhteisiin. Tuomme tilallisille lisää keinoja suojata eläimiään, kertoo Suomen riistakeskuksen hankekoordinaattori Mari Tikkunen.

Tiivistelmä katsauksesta

Katsaus parhaisiin vahinkojen ennaltaehkäisyn menetelmiin (englanniksi)

Lisää hankkeesta: www.susilife.fi