Peurareseptejä
Julkaistu19.11.2020Metsästäjä-lehden eräkokkina häärii Top Chef -voittaja, ”mister naughtybrgr” Akseli Herlevi. Innokkaana metsästäjänä hän loihtii reseptit suussa sulaviin riistaherkkuihin.
Seuraa Akseli Herleviä Instagramissa @akseliherlevi
Peuran lihalevy
Neljälle
800 g peuran jauhelihaa
2 kpl keltasipulia, kuorittuna ja hienonnettuna
50 g voita
100 g riisiä keitettynä (kuivapaino)
4 kpl kananmunaa, keitettynä ja kuorittuna
200 g ranskankermaa
120 g smetanaa
2 pkt voitaikinaa (á 500 g, valmiiksi laskostettuna)
Suolaa ja jauhettua maustepippuria
Ruskista peuran jauheliha ja sipulit paistinpannulla. Mausta suolalla ja oikein reilusti maustepippurilla. Laita kypsennetty seos isoon sekoituskulhoon. Lisää joukkoon keitetty ja valutettu riisi, hienonnetut kypsät kananmunat, ranskankerma ja smetana. Sekoita tasaiseksi massaksi. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja maustepippurilla.
Kauli voitaikina tasaiseksi levyksi uunipellille leivinpaperin päälle. Lado täyte taikinan päälle tasaisesti ja kauli toinen voitaikinalevy täytteen päälle. Yritä saada taikinalevyjen reunat toisiaan vasten ja painele ne kiinni toisiinsa. Sivele taikinan pinta vatkatulla kananmunan keltuaisella ja paista uunissa 180 asteessa noin 30–40 minuuttia tai kunnes taikina on kauniisti ruskistunut ja kypsä.
Ota pois uunista ja anna hetki jäähtyä. Leikkaa paloiksi ja nauti heti tai ota metsälle evääksi mukaan. Tarjoile lihaliemen kanssa.
Staghead Burgeri
4 kpl hampurilais-sämpylöitä
600 g peuran jauhelihaa
4 kpl cheddarjuustoviipaletta
2 keltasipulia, kuorittuna ja viipaloituna
2 dl Base Aiolia
100 g voita, pehmennettynä
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
50 g tatteja, paistettuna ja hienonnettuna
1 dl Jägermeisteriä tai vastaavaa yrttilikööriä
2 dl kolajuomaa
3 dl ketsuppia
0,5 dl worcestershire-kastiketta
1 rkl sokeria
50 g voita
0,5 tl suolaa
1 dl suolakurkkuviipaleita
suolaa ja pippuria
Laita kattilaan yrttilikööri, kolajuoma, ketsuppi, worcester, sokeri ja voi. Kiehauta kattilassa 5 minuuttia ja nosta syrjään.
Sekoita 2 dl Base Aiolia ja 0,5 dl yrtti-bbq-kastiketta keskenään ja nosta kylmään.
Grillaa sipuliviipaleet kuumalla pannulla tai grillissä ja nosta pieneen kattilaan. Lisää joukkoon loput yrtti-bbq-kastikkeesta ja anna mehustua.
Sekoita pehmennyt voi, hienonnettu paistettu tatti ja timjami keskenään.
Muotoile jauhelihasta neljä tasakokoista sämpylän levyistä pihviä ja mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa pihvejä 3–4 minuuttia per puoli kuumassa grillissä tai paista kuumalla pannulla.
Lisää paistetun pihvin päälle keskelle ruokalusikallinen tattivoita ja aseta juustoviipale sen päälle. Laita pihvit juustoineen päivineen uunipellille leivinpaperin päälle ja lämmitä uunissa pari minuuttia 180 asteessa, kunnes juustot on sulaneet ja kätkeneet samalla tattivoiyllätyksen.
Paahda sämpylöitä uunissa 180 asteessa pari minuuttia tai lämmitä ne kuumassa grillissä. Kokoa burgeri reseptin aineksista ja nauti.