Tämä on oma suosikkini jahtireissuilla ja tätä tulee tehtyä kirjaimellisesti aina. Monesti lihalevy katoaa suihin saman tien, mutta on tätä jäänyt myös evästarpeiksi. Ryystän itse lihaliemen sherryllä maustettuna kupista suoraan, mutta jotkut kaatavat liemen levyn päälle ja nauttivat sen niin.
Ruoka

Peurareseptejä

kuvat Elina Himanen

Julkaistu19.11.2020

Metsästäjä-lehden eräkokkina häärii Top Chef -voittaja, ”mister naughtybrgr” Akseli Herlevi. Innokkaana metsästäjänä hän loihtii reseptit suussa sulaviin riistaherkkuihin.

Seuraa Akseli Herleviä Instagramissa @akseliherlevi


Peuran lihalevy

Neljälle

800 g peuran jauhelihaa

2 kpl keltasipulia, kuorittuna ja hienonnettuna

50 g voita

100 g riisiä keitettynä (kuivapaino)

4 kpl kananmunaa, keitettynä ja kuorittuna

200 g ranskankermaa

120 g smetanaa

2 pkt voitaikinaa (á 500 g, valmiiksi laskostettuna)

Suolaa ja jauhettua maustepippuria

Ruskista peuran jauheliha ja sipulit paistinpannulla. Mausta suolalla ja oikein reilusti maustepippurilla. Laita kypsennetty seos isoon sekoituskulhoon. Lisää joukkoon keitetty ja valutettu riisi, hienonnetut kypsät kananmunat, ranskankerma ja smetana. Sekoita tasaiseksi massaksi. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja maustepippurilla.

Kauli voitaikina tasaiseksi levyksi uunipellille leivinpaperin päälle. Lado täyte taikinan päälle tasaisesti ja kauli toinen voitaikinalevy täytteen päälle. Yritä saada taikinalevyjen reunat toisiaan vasten ja painele ne kiinni toisiinsa. Sivele taikinan pinta vatkatulla kananmunan keltuaisella ja paista uunissa 180 asteessa noin 30–40 minuuttia tai kunnes taikina on kauniisti ruskistunut ja kypsä.

Ota pois uunista ja anna hetki jäähtyä. Leikkaa paloiksi ja nauti heti tai ota metsälle evääksi mukaan. Tarjoile lihaliemen kanssa.


Tämä burgeri on ollut Naughty BRGR -ravintoloitteni yksi suosituimmista kausituotteista ja halusin jakaa reseptin teille! Burgerin juju on yllätyksellinen tattivoi, jonka voi tehdä myös etukäteen pakastimeen, kunhan sen muistaa kääriä hyvin leivinpaperiin ja kelmuun vaikkapa tangoksi. Jägermeister-liköörin etiketissä oleva logo on nimeltään Staghead, josta burgeri on saanut nimensä.

Staghead Burgeri

4 kpl hampurilais-sämpylöitä

600 g peuran jauhelihaa

4 kpl cheddarjuustoviipaletta

2 keltasipulia, kuorittuna ja viipaloituna

2 dl Base Aiolia

100 g voita, pehmennettynä

1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

50 g tatteja, paistettuna ja hienonnettuna

1 dl Jägermeisteriä tai vastaavaa yrttilikööriä

2 dl kolajuomaa

3 dl ketsuppia

0,5 dl worcestershire-kastiketta

1 rkl sokeria

50 g voita

0,5 tl suolaa

1 dl suolakurkkuviipaleita

suolaa ja pippuria

Laita kattilaan yrttilikööri, kolajuoma, ketsuppi, worcester, sokeri ja voi. Kiehauta kattilassa 5 minuuttia ja nosta syrjään.

Sekoita 2 dl Base Aiolia ja 0,5 dl yrtti-bbq-kastiketta keskenään ja nosta kylmään.

Grillaa sipuliviipaleet kuumalla pannulla tai grillissä ja nosta pieneen kattilaan. Lisää joukkoon loput yrtti-bbq-kastikkeesta ja anna mehustua.

Sekoita pehmennyt voi, hienonnettu paistettu tatti ja timjami keskenään.

Muotoile jauhelihasta neljä tasakokoista sämpylän levyistä pihviä ja mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa pihvejä 3–4 minuuttia per puoli kuumassa grillissä tai paista kuumalla pannulla.

Lisää paistetun pihvin päälle keskelle ruokalusikallinen tattivoita ja aseta juustoviipale sen päälle. Laita pihvit juustoineen päivineen uunipellille leivinpaperin päälle ja lämmitä uunissa pari minuuttia 180 asteessa, kunnes juustot on sulaneet ja kätkeneet samalla tattivoiyllätyksen.

Paahda sämpylöitä uunissa 180 asteessa pari minuuttia tai lämmitä ne kuumassa grillissä. Kokoa burgeri reseptin aineksista ja nauti.

Lisää samasta aiheesta

Ruoka

Joulumetso

8.11.2024
Valkohäntäpeuran vuosi

Ruokinta vai riistapelto?

8.11.2024
Ruoka

Villisikapaisti

8.11.2024