Det här är min egen favorit när jag är ute och jagar, och jag lagar den jämt. Ofta blir köttpirogen uppäten med en gång, men visst har jag också lyckats spara pirog till matsäck. Själv sörplar jag i mig köttbuljongen kryddad med sherry direkt från koppen medan andra häller buljongen på pirogen och avnjuter den på sådant vis.
Maten

Hjortrecept

bilder Elina Himanen

Publicerad19.11.2020

Som tidningen Jägarens viltkock huserar Top Chef-vinnaren, ”mister naughtybrgr” Akseli Herlevi. han är inbiten jägare och trollar fram recept till viltdelikatesser som får snålvattnet att rinna.

Följ Akseli Herlevi på Instagram: @akseliherlevi


Köttpirog på hjort

För fyra personer

800 g malet hjortkött

2 st gula lökar, skalade och finfördelade

50 g smör

100 g g kokt ris (torrvikt)

4 st ägg, hårdkokta och skalade 200 g creme fraiche

120 g smetana

2 pkt smördeg (á 500 g, färdigt i plattor)

Salt och malen kryddpeppar

 

Bryn det malda hjortköttet och löken i en stekpanna. Salta och krydda generöst med kryddpeppar, och skrapa ner i en stor omrörningsskål. Tillsätt det kokta och avrunna riset, de finfördelade hårdkokta äggen, creme fraichen och smetanan. Rör om till en jämn massa. Avsmaka och krydda vid behov med salt och kryddpeppar.

Kavla ut smördegen till en jämn platta på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bre ut fyllningen jämnt på degen och kavla en smördegsplatta till att lägga ovanpå. Jämka ihop smördegsplattornas kanter och tryck ihop dem. Pensla degytan med vispad äggula och stek i ugn på 180 grader i 30–40 minuter eller tills degen har fått en vacker brun färg. Ta plåten ur ugnen och låt den svalna en stund. Skär pirogen i bitar och avnjut den på stående fot eller spara den till matsäck på nästa jakt. Servera med köttbuljong.


Den här burgern har varit en av de populäraste säsongrätterna på mina Naughty BRGR-restauranger och därför delar jag gärna med mig av receptet! Knorren med burgaren är en överraskning; svampsmöret på soppar som du kan göra på förhand och lägga i frysen bara du formar det till exempelvis en stång och slår in det i bakplåtspapper och folie. Logon på etiketten på likören Jägermeister kallas Staghead och av den har burgaren fått sitt namn.

Staghead Burger

4 st Vasa Naughty BRGR-semlor

600 g malet hjortkött

4 st skivor Naughty BRGR cheddarost

2 gula lökar, skalade och skivade

2 dl Naughty Base Aioli

100 g mjukt smör

1 msk färsk finfördelad timjan

50 g soppar, stekta och finfördelade

1 dl Jägermeister eller liknande örtlikör

2 dl coladryck

3 dl ketchup

0,5 dl worcestershire-sås

1 msk socker

50 g smör

0,5 tsk salt

1 dl saltgurka i skivor

Salt och peppar

 

Tillsätt örtlikören, coladrycken, ketchupen, worcestersåsen, sockret och smöret i en kastrull. Sjud i fem minuter och ställ åt sidan.

Rör ihop 2 dl Base Aioli och 0,5 dl ört-bbq-sås och ställ i kylen.

Grilla lökskivorna i het panna eller grill och lägg i en liten kastrull. Tillsätt resten av ört-bbq-såsen och låt dra.

Rör ihop det mjuka smöret, den finfördelade stekta svampen och timjanen.

Forma det malda köttet till fyra lika stora biffar som passar till semlorna och krydda med salt och peppar. Grilla biffarna 3-4 minuter per sida på het grill eller i het panna.

Lägg en matsked soppsmör mitt på varje stekt biff och lägg en ostskiva ovanpå. Lägg biffarna med ost och alltihop på en ugnsplåt med bakplåtspapper och värm i några minuter i ugn på 180 grader tills osten har smultit och täckt överraskningen, dvs soppsmöret.

Stek semlorna i ugn på 180 grader i ett par minuter eller värm dem på het grill. Plocka ihop burgarna med ingredienserna i receptet och njut!

Mera om samma ämne

Matlagningsmetoder för viltmat

Flera sätt att salta

9.11.2023
Ruoka

Leverbiffar på vilt

9.11.2023
Maten

Viltpuckar

9.11.2023
Maten

Gräddstuvad purjolök

9.11.2023