Jänispata
Julkaistu8.3.2024Vuonna 2024 Metsästäjä-lehden lukijoille herkut valmistaa Micke Björklund.
Lihaliemi
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 jänis
2 laakerinlehteä
vettä
suolaa
tuoretta timjamia
maustepippuria
katajanmarjoja
Pata
2 porkkanaa
1 keltasipuli
2 omenaa
5 dl sekasieniä
1 rkl tomaattisose
3 dl kermaa
suolaa
pippuria
n. 3–6 rkl omenaviinaa (esim. calvadosta tai Apelbrandia)
Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Paloittele jäniksenliha. Laita liha, sipuli, valkosipuli sekä laakerinlehdet ja muut mausteet kattilaan. Kaada päälle vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Anna kiehua, kunnes liha irtoaa luista.
Nosta liha kattilasta ja irrota lihapalat luista. Siivilöi lihaliemi ja anna sen kiehua kokoon, kunnes nesteen määrä on vähentynyt puoleen.
Leikkaa porkkanat viipaleiksi. Kuori sipuli ja omenat, ja paloittele ne lohkoiksi. Ruskista sienet paistinpannulla, lisää joukkoon porkkanaviipaleet ja anna niiden ruskistua hetki yhdessä sienten kanssa. Lisää tomaattisose, omenat ja sipulit. Kaada päälle lihaliemi ja anna kiehua, kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
Lisää jäniksenliha ja kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada ruokaan lopuksi tilkka omenaviinaa. Jos haluat tehdä padasta sakean, voit suurustaa sen maizenalla. Tarjoile pata esimerkiksi keitetyillä perunoilla.