Maten

Hargryta

Text Michael Björklund  bild Linus Lindholm

Publicerad8.3.2024

Under 2024 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.


 

Buljong

1 hare

1 gul lök

2 lagerblad

2 vitlöksklyftor

vatten

salt

färsk timjan

kryddpeppar

enbär

 

Grytan

5 dl blandad svamp

2 morötter

2 äpplen

1 msk tomatpuré

1 gul lök

3 dl grädde

ca 3–6 msk äppeldestillat (t.ex calvados eller Apelbrand)

 

Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöksklyftorna.

Skär haren i bitar.

Lägg harkött, lök, vitlök och lagerblad i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker ingredienserna. Låt koka tills köttet släpper från benen.

Ta köttet ur kastrullen. Plocka bort köttbitarna från benen.

Sila buljongen och låt den sedan koka tills vätskan har reducerats till hälften.

Skär morötterna i slantar. Skala lök och äpplen och skär dem i klyftor.

Bryn svampen i en stekpanna, tillsätt morotsslantarna och låt dem bryna en stund tillsammans med svampen.

Tillsätt tomatpuré, äpplen och lök. Häll över buljongen och låt koka tills morötterna är mjuka.

Tillsätt den plockade haren och häll i grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll i en skvätt Apelbrand. Om du vill ha en krämigare gryta kan du reda av den med maizenamjöl. Servera med t.ex. kokt potatis.

Mera om samma ämne

Matlagningsmetoder för viltmat

Basturökta delikatesser

8.3.2024
Matlagningsmetoder för viltmat

Kallrökta delikatesser

11.1.2024
Maten

Råbiff

11.1.2024