Lukijan video

Tee itse hirvipulkka IBC-kontista

-Tarvitsimme uusia keinoja, miten hirvi saadaan mahdollisimman sujuvasti vedettyä pois metsästä. Sattumoisin pihassa sattui olemaan muutama ylimääräinen IBC-kontti, joista lähdin muotoilemaan hirvenvetopulkkaa, kertoo Risto Liias oivalluksensa syntymisestä.

Julkaistu2.9.2021

 

 

Keksijä haluaa antaa myös muutamia neuvoja:

-Hirvi liukuu sujuvasti pulkan kyytiin, kun vetonaru sidotaan pulkassa olevan reiän läpi hirven turpalenkkiin, ja näin hirvi pysyy kyydissä ilman sitomista. IBC-kontin etuna on myös se, että sitä voi muotoilla tarpeisiin sopivaksi. Kahvoja tai vetolenkkejä voidaan lisätä haluttuihin paikkoihin sekä laitoja ja pulkan pituutta voidaan muokata tekovaiheessa.

Ollut jo koekäytössä muutamassa hirviseurassa

Liias kertoo, että käyttökokemusten perusteella pulkka on turhan suuri pienten vasojen vetoon, toki pulkkaan mahtuu useampi vasa kerralla. Pulkka sopii parhaiten aikuisille hirville ja erityisesti sarvipäille, koska sarvet pysyvät pulkan sisällä eivätkä tartu kiviin ja kantoihin. Kasaan taiteltuna pulkka on helppo kuljettaa vaikka farmariauton peräkontissa. Se on myös helppo ja kevyt kantaa metsään eikä haittaa vaikka se vääntyy, kolhiintuu tai kuluu käytössä.