Maten

Vilda wallenbergare

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad3.5.2024

Finansmannen Marcus Wallenberg är en av de få som har en maträtt uppkallad efter sig. I den här wallenbergaren ersätter jag kalvköttet med viltfärs. Resultatet är utsökt, eftersom magert viltkött och grädde är en suverän kombination.

 

600 g viltkött

2 tsk salt

5 dl grädde

5 st äggulor

3 dl ströbröd att vända biffarna i

Smör

 

Mal viltköttet på den finaste skivan i köttkvarnen. Allra helst ska du mala köttet tre gånger så att färsen blir extra slät och fin. Kyl ner köttet så att det är kylskåpskallt.

Blanda i saltet så att färsen binder vätskan bättre. Lägg hälften av köttet i en matberedare. Medan matberedaren arbetar tillsätter du hälften av grädden och hälften av äggulorna. Fortsätt mixa tills färsen är slät.

Lägg den mixade färsen i en skål. Kör den resterande färsen i matberedaren tillsammans med resten av grädden och de återstående äggulorna.

När all färs är mixad lägger du färsen i en spritspåse. Täck in en plåt med plastfilm. Spritsa ut jämnstora biffar på plåten. Täck in biffarna med plast och tryck ut biffarna en aning så att de är platta och cirka två centimeter tjocka. Låt biffarna vila 15 minuter i kylskåpet.

Vänd biffarna i ströbröd och stek dem gyllenbruna i rikligt med smör på medelhög värme. Det är viktigt att stekpannan inte är för het.

Servera de vilda wallenbergarna med potatispuré, gröna ärter, rårörda lingon och skirat smör.

Mera om samma ämne

Ungdomsredaktionen

Apropå älgrecepten i släkten

3.5.2024
Maten

Hargryta

8.3.2024
Matlagningsmetoder för viltmat

Basturökta delikatesser

8.3.2024