Sälwraps
Publicerad17.1.2025Wraps är gott, mättande och enkelt att ta med sig på utflykt. För den som inte är speciellt förtjust i sälköttets speciella smak är wraps med honungsglaserat sälkött ett finurligt sätt att trolla bort smaken av saltvatten.
400 g sälkött*
1 gul lök
1 vitlök
2 morötter
lagerblad
timjan
rosmarin
salt och peppar
HONUNGSGLAZE
1 dl honung
1 msk chilisås
2 msk mörk sirap
1 msk kokt kaffe
1 msk tärnad färsk chili
4 droppar tabasco
salt
4 st tortillabröd
400 g sälkött med honungsglaze
8 tomatskivor
1 dl hackad rödlök
1 dl crème fraiche
1 dl hyvlad Kastelholmsost
2 romansalladsblad
salladsskott
1 dl tärnad gurka
Skär sälköttet i bitar. Sätt köttet i en kastrull, häll på vatten och låt det koka upp.
Byt vatten i kastrullen. Lägg i lök, vitlök, morötter, lagerblad, timjan, rosmarin, svartpeppar och salt. Låt koka i cirka 3 timmar tills köttet är riktigt mjukt. Bitarna ska nästan ramla sönder.
Ta sälköttet ur kastrullen, låt det svalna och plocka slutligen sönder sälköttet i mindre bitar.
Glazen
Tärna en färsk chili. Blanda honung, chilisås, sirap och kaffe. Rör ner chilitärningarna, droppa i tabasco och salta.
Koka upp blandningen och låt svalna.
Pensla glazen på köttet.
Lägg ett halvt salladsblad och två tomatskivor på varje bröd. Lägg på hackad rödlök, gurktärningar, en klick crème fraiche, hyvlad ost och salladsskott. Avsluta med det honungsglaserade köttet.
Vik ihop wrapen. Klart, ät och njut!
* På grund av risken för trikiner måste sälkött kontrolleras eller tillagas ordentligt.