Läckerheter av inälvor
Publicerad16.7.2020Som tidningen Jägarens viltkock huserar Top Chef-vinnaren, ”mister naughtybrgr” Akseli Herlevi. Han är inbiten jägare och trollar fram recept till viltdelikatesser som får snålvattnet att rinna.
Följ Akseli Herlevi på Instagram @akseliherlevi
Stekt kalvlever med burgundsås
För fyra personer
600 g lever av älg- eller hjortkalv
2 dl demi glace-sås
4 dl rödvin
0,5 dl rödvinsättika
100 g finfördelad bacon
1 dl syltlök
1 msk smör
1 msk färsk timjan
Salt och peppar
Avlägsna hinnorna från levern och skär den i jämntjocka skivor. Häll rödvinsättikan och rödvinet i en kastrull. Koka ihop vätskan på medelvärme i 5-10 minuter eller tills ungefär hälften av den ursprungliga mängden återstår. Tillsätt demi glace-såsen och koka i 5 minuter till. Stek baconet i separat stekpanna tills riktigt sprött och lägg på hushållspapper för att rinna av. Stek syltlökarna i torr panna i ett par minuter tills de är aningen brynta och överloppsvätskan har avdunstat. Lägg det stekta baconet och syltlöken i såsen. Krydda vid behov med salt och peppar. Rör precis före serveringen ner smöret med visp i såsen och fortsätt röra medan du häller. Avrunda med den finfördelade timjanen. Krydda leverskivorna med salt och peppar och stek dem i smör i het panna i cirka en minut per sida. Servera med traditionellt potatismos och lingon.
Andhjärta på spett
För fyra personer
24–30 hjärtan av and eller annan fågel
4 skivade vitlöksklyftor
2 msk finfördelad färsk persilja
Det rivna skalet av ½ citron
2 msk citronsaft
50 g smör
Salt och peppar
Trä upp hjärtana på spettpinnar och krydda med salt och peppar. Grilla dem på het grill i cirka 5 minuter eller stek spetten i en stor stekpanna. Värm smöret i en (annan) stekpanna tills det börjar bubbla en aning. Lyft stekpannan av spisen och tillsätt vitlöksskivorna, den finfördelade persiljan, det rivna citronskalet och citronsaften. Häll kryddsmöret med sked på spetten och njut!