Maten

I skogens skafferi

Jag står på helspänn bland trädstammarna. Vid minsta lilla prassel lystrar jag. Spänningen stiger varje gång hundarna får upp ett spår. Däremellan går tystnaden i skogen och älgjakten känns rofylld.

Text Michael Björklund Bilder William Wallin

Publicerad13.1.2023

Under 2023 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.


Älg, rådjur, hare, and och duva. Jag är stormförtjust i viltkött. Jag älskar den utpräglade viltsmaken. Att äta kött från djur som fötts i det fria, levt vilda och ätit naturligt är dessutom klimatsmart, ekologiskt och etiskt rätt. Även sett till hälsoaspekten har viltköttet många fördelar. Viltköttet är sprängfyllt med nyttigheter, det innehåller inga tillsatser eller andra konstigheter.

Här berättar Michael Björklund om vad som gjorde honom intresserad av viltmat:

I tider när vi försöker tänka ekologiskt och närproducerat fyller skogens delikatesser en extra viktig funktion. Det går knappast att hitta mer närproducerade råvaror än det som du själv plockar i naturen eller bytet du själv fäller i skogen.

Smaklig måltid – jag hoppas att du blir inspirerad att ta tillvara skogens delikatesser!

Här berättar Björklund om vilken betydelse jakten och viltmaten har i hans liv:

 

Älgcarpaccio med ostdressing

Med älgkött och Kastelholmsost gör jag en nordisk variant av en italiensk carpaccio. Förrätten känns rustik och elegant på samma gång. De lövtunna köttskivorna är salta, möra och försvinnande goda.

 

Älgcarpaccio med ostdressing

Ungefär 6 portioner

300 g älgytterfilé

100 g Kastelholmsost

ett knippe salladsskott

en nypa flingsalt

en gnutta svartpeppar

2 msk olja (t.ex. enbärsolja)

 

Dressing gjord på Kastelholmsost

2 ägg

1 msk dijonsenap

1 msk vinäger

2 ½ dl vatten

salt

1 vitlöksklyfta

3 dl riven Kastelholmsost

2 dl olja

 

Vira in köttbiten i plastfolie, så att du får en hård rulle. Lägg köttbiten i frysen och låt den ligga i frysen tills den är genomfrusen.

Skär carpaccion i lövtunna skivor, antingen med hjälp av en skärmaskin eller med en kniv. Det är enklare att skära medan köttet fortfarande är fryst.

 

Ostdressingen

Skala och skiva vitlöksklyftan. Riv osten. Knäck äggen, blanda i senap, vinäger, vatten, salt, vitlök och ost. Häll i oljan och mixa. Smaka eventuellt av med salt, peppar och socker.

Häll lite ostdressing på serveringsfatet.

 

Ett serveringsförslag

Lägg köttskivorna ovanpå. Hyvla osten i flagor och strö över. Garnera med salladsskott. Ringla över olja, salta och peppra.