Maten

Älgrullader

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad17.1.2025

Om du vill imponera på någon, bjud på egenhändigt lagade köttrullader. Om du vill imponera ännu mera, fyll rulladerna med smörstekta kantareller och lagrad Kastelholmsost.

10 skivor à 130 g älgytterfilé

Artikeln fortsätter efter annonsenartikeln fortsätter

1 liter förvällda kantareller
(eller annan svamp)

6 vitlöksklyftor

5 dl hackad gul lök

4 dl riven Kastelholmsost eller
Västerbottensost

½ dl dijonsenap

köttbuljong

salt och peppar

GRÄDDSÅS

3 dl grädde

2 msk maizenamjöl

svartvinbärsgelé

Hacka lök och vitlök. Riv osten.

Bryn svampen i lite smör. När svampen är gyllenbrun tillsätter du lök, vitlök, salt och peppar.

Ta stekpannan från plattan och låt svampen svalna en stund. Lägg i osten. 

Banka ut köttskivorna och lägg dem på köksbänken. Salta och peppra köttskivorna, bred ut en klick dijonsenap på varje köttskiva och fördela fyllningen.

Vik in kanterna och rulla ihop köttskivorna runt fyllningen. Placera rulladerna tätt i en ugnsform med skarven nedåt.

Häll på en gnutta köttbuljong, vatten, kryddpeppar, lagerblad och timjan. Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen i 170 grader i 1 ½ timme. 

Ta ut formen ur ugnen och gör gräddsåsen genom att sila buljongen och häll den i en kastrull. Koka tills ungefär hälften av vätskan återstår. Häll i grädden.

Gör en toppredning genom att lägga maizenamjölet i en skål och vispa ner lite vatten. Rör ner redningen i såsen. 

Mixa såsen och smaka av med salt, peppar och eventuellt en klick svartvinbärsgelé.

Servera rulladerna i gräddsåsen med saltgurka, gelé och lingon som tillbehör.

Mera om samma ämne