Tidningen Jägaren enbart på nätet – ett försök

Ledaren
Jari Varjo Direktör Finlands viltcentral
Publicerad17.11.2022

En och annan blir väl orolig när årets sista nummer av tidningen Jägaren inte dimper ner i postlådan som den brukar, utan utkommer enbart på nätet. Somliga läsare har önskat sig en förändring medan andra har varit rädda för det. Men ingen fara på taket – det handlar bara om ett försök och följande nummer utkommer som vanligt på papper.

Syftet med det här numret är att samla erfarenheter av utgivning på nätet; kanske kan en del av tidningen hädanefter ges ut enbart på nätet? Kostnaderna för pappret och distributionen har stigit brant, vilket är en bidragande orsak till försöket. Försöket kommer säkert att väcka debatt och kritik, men erfarenheterna kommer att hjälpa oss att planera tidningen så, att vi kan betjäna samtliga jägare på bästa vis.

Tidningen har funnits på nätet i samma form som den tryckta sedan början av 00-talet och kommentarerna har oftast varit positiva. Men pappersutgåvan har även den ett stabilt stöd bland läsarna. Många av oss grånande jägare vill ha en konkret tidning att hålla i händerna medan de yngre läsarna har flyttat nästan mangrant ut på nätet.

Förhoppningsvis kan vi utifrån försöket bygga en framtid som motsvarar era behov.

Webbtidningen är ett aktuellt, kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ. På nätet kan vi dessutom bredda innehållet med videor, ljud och tvåvägskommunikation. Samtidigt råder inget tvivel om att vi inom en överskådlig framtid kommer att publicera nummer där vi informerar om sådant som jv-föreningarnas möten och bifogar jaktkortet som pappersutgåva. På det viset kan vi vara säkra på att det viktigaste når fram till samtliga.

Jag tackar läsarna för det gångna året!