Teppo Koskue demonstrerar hur man fäller lerduvor.
Ungdomsredaktionen

Ungdomar på jaktkurs i Lammi

Lammi jaktvårdsförening ordnade i augusti-september en tredelad jaktutbildning för ungdomar där det ingick hagelskytte, duvjakt och en kväll på andjakt.

text och bilder Karlo Ruotsalainen

Publicerad12.1.2021

Först ut var kursen i hagelskytte som ordnades den 12 augusti på Jahkola skjutbana. Dagen började med ett teoriavsnitt där utbildaren Teppo Koskue gick igenom hagelskyttets grunder, hur geväret ska passa skytten och säkerhetsaspekter. Han demonstrerade också olika typer av hagelgevär och skillnaderna mellan dem.

Efter teorin sköt vi träffbilder med olika patroner och fördjupade oss i trångborrningens och patronens inverkan på träffbilden och inträngningen. Vi inledde lerduveskyttet med lerduvor som stod stilla för att övergå till lerduvor som flög ifrån. Koskue demonstrerade och handledde deltagarna, och träffarna började infinna sig. Veteranerna som fungerade som chaufförer fick också prova på och kolla om de fortfarande kunde träffa lerduvor.

Duvjakten

Följande gång, den 15 september, skulle vi omsätta lärdomarna från skyttekursen i praktiken. Vi åkte till jaktföreningen Lieson Eräs jaktmarker för att jaga ringduva. Vi samlades vid jaktstugan och gick vid en brasa igenom dagens duvjakt och delade ut passen. 

Passen låg en liten bit ifrån vid en ärtåker och där ställde vi upp kamonäten och började vänta. Under kvällens lopp såg vi rätt mycket duvor, men de begrep att hålla sig precis utom räckhåll för mitt hagelgevär. Det blev knappt alls några fällningar för min egen del medan de övriga hade bättre lycka. Åtminstone en viktig sak lärde vi oss om jakten; bytet tar man inte utan får.

Marko Muuttola visar och berättar hur man bestämmer kön och ålder på en gräsand.

Andjakten

Det sista avsnittet – andjakten – ordnades i början av september i en våtmark ägd av Iiro Taavela.  Under ledning av Marko Muuttola på Lammi jaktvårdsförening inledde vi kvällen vid brasan med en genomgång av lagstiftningen och andjaktens etik.   

Före skymningen gick vi till passen vid stranden för att hinna med förberedelserna. Det var överenskommet att enda skjutriktningen var framåt och snett uppåt. På plats fanns också en apporterande hund för att bärga änderna och vi kunde följa med hur den arbetade. Skymningen tätnade och änderna började anlända, och de flög oavbrutet ända tills det blev mörkt. Vi lyckades fälla sammanlagt fyra gräsänder. Särskilt många till hade vi ändå inte skjutit eftersom det var avtalat för att inte fälla för många på en gång.

Hur idén kläcktes

Vi avrundade jakten med en kvällssits med snack kring brasan. Taavela berättade att idén till ungdomskursen uppstod i fjol. När andjakten tog slut hade han och några till pratat om att det inte fanns sådana här möjligheter till andjakt när de var unga. Någon hade kläckt idén att ordna en kurs i andjakt och tanken slog rot. De kontaktade jaktvårdsföreningen som tände på idén. Det beslöts att bygga ut andjaktskursen med duvjakt och skytte.

– För mig blev det en väldigt positiv kväll. Den gick bättre än bra, i synnerhet med tanke på hur ungdomarna fungerade. De jagade klokt och lämnade ingenting att klaga på, berömde Iiro Taavela efter jakten.

Enligt Juho Nokkonen som deltog i samtliga avsnitt var kursen matnyttig med trevlig stämning. Det var han som fällde kvällens första and, med ett perfekt skott dessutom.

Förhoppningsvis kommer det att ordnas fler sådana här utbildningar. Långt ifrån alla ungdomar har andra möjligheter att jaga eller hänga med på olika jaktformer.