Teppo Koskue näyttää mallia kiekkojen tiputukseen.
Nuorten toimitus

Nuoret mukaan Lammilla

Lammin riistanhoitoyhdistys järjesti elo-syyskuussa nuorille suunnatun kolmiosaisen tapahtuman, johon kuului haulikkoammuntakoulutus, kyyhkynmetsästyskerta ja sorsastusilta.

teksti ja kuvat Karlo Ruotsalainen

Julkaistu11.1.2021

Tapahtuman ensimmäinen osa oli haulikkoammuntakoulutus, joka järjestettiin 12. elokuuta Jahkolan ampumaradalla. Aluksi oli teoriaosuus, jossa kouluttajana toiminut Teppo Koskue kertoi haulikkoammunnan perusteista, aseen sopivuudesta ja turvallisuusasioista sekä esitteli eri haulikkotyyppejä ja niiden eroja.

Kun teoria oli käyty, ammuimme kuviot tauluun eri patruunoilla ja tutkimme supistuksen ja patruunan vaikutusta osumakuvioon sekä upotukseen. Kiekkojen ammunnan aloitimme paikallaan olevista kiekoista, jonka jälkeen kokeilimme ampua myös poispäin lentäviä kiekkoja. Koskue näytti mallia ja opasti osallistujia, jolloin kiekkoja saatiin tippumaan. Kuljettajina toimineet vanhat konkarit saivat myös kokeilla, vieläkö ne kiekot rikkoutuvat.

Marko Muuttola opastaa heinäsorsan sukupuolen ja iän tunnistamista.

Kyyhkynmetsästys

Seuraavalla kerralla, 15. elokuuta, lähdimme hyödyntämään ammuntakoulutuksessa opittuja taitoja käytännössä. Suuntasimme Lammin toiselle puolelle Lieson Erä ry:n maille jahtaamaan sepelkyyhkyjä. Kokoonnuimme kodalla, jossa nuotion ääressä kävimme läpi metsästykseen liittyvät asiat ja jaoimme passipaikat.

Siirryimme passiin hernepellon laitaan, johon viritimme suojaksi naamioverkot ja jäimme odottamaan. Kyyhkyjä näkyi illan aikana suhteellisen paljon, mutta ne osasivat pysytellä juuri oman haulikkoni kantaman ulkopuolella. Saalis jäi itseltäni täten vähänlaiseksi, mutta muilla oli parempi onni. Ainakin opimme yhden tärkeän opin metsästyksestä; saalista ei oteta, se saadaan.

Sorsastus

Viimeinen kerta järjestettiin syyskuun alussa Iiro Taavelan kosteikolla sorsastuksen merkeissä. Ilta aloitettiin käymällä nuotion äärellä läpi sorsastuksen lainsäädäntöä ja eettisyyttä Lammin riistanhoitoyhdistyksen Marko Muuttolan johdolla.

Menimme lammen rantaan passiin ennen hämärän tuloa, jotta ehdimme laittaa kaikki valmiiksi. Sovimme, että ampumasuunta on vain eteenpäin yläviistoon. Paikalla oli sorsien löytymistä helpottamassa myös noutava koira, jonka toimintaa saimme seurata. Illan hämärtyessä sorsia alkoi lentelemään paikalle ja sitten niitä näkyikin jatkuvasti pimeän tuloon saakka. Saimme tiputettua yhteensä neljä heinäsorsaa. Montaa enempää emme olisi ampuneetkaan, sillä näin oli sovittu liiallisen kertaverotuksen estämiseksi.

Mistä kaikki lähti

Jahdin päätteeksi istuimme vielä iltaa nuotion äärellä jutustellen. Taavela kertoi, että idea nuorisotapahtumaan oli tullut jo vuosi sitten. He olivat sorsajahdin päätteeksi miettineet, ettei heillä ollut nuorina tällaista mahdollisuutta sorsastukseen kuin nyt. Joku oli sitten heittänyt ajatuksen sorsanmetsästyskoulutuksesta, ja idea oli jäänyt elämään. He olivat ottaneet lopulta yhteyttä riistanhoitoyhdistykseen, joka innostui ideasta. Sorsanmetsästyskoulutuksen lisäksi päätettiin järjestää myös kyyhkynmetsästys- ja ampumakoulutuskerta.

– Minulle jäi todella positiivinen kuva illasta. Se meni paremmin kuin hyvin, etenkin kun katsoi toimintaa. Nuoret toimivat erittäin fiksusti, eikä tullut mitään moitittavaa, Iiro Taavela totesi jahdin päätteeksi.

Kaikilla kerroilla mukana olleen Juho Nokkosen mielestä tapahtumat olivat hyödyllisiä ja niissä oli mukava käydä. Hän saikin tiputettua illan ensimmäisen sorsan, ja vielä täydellisellä laukauksella.

Toivottavasti tällaisia tapahtumia järjestetään myös jatkossa. Läheskään kaikilla nuorilla ei ole muulloin mahdollisuutta päästä mukaan jahtiin, tai näkemään erilaisia metsästysmuotoja.