Maten

Valnötssås och lasagne

Av bröstfiléer av fasan lagar vi en exotisk valnötssås och en saftig lasagne.

Text Kati Pohja  Bilder Laura Riihelä

Publicerad8.3.2022

Bröstfiléer av fasan kan rivas som överstekta eller sjudas som bitar i gryta. Köttet är ljust och milt i smaken och kan därför kryddas generöst.

För lasagnen använder vi välstekt fasankött medan balsamvinägern ger tomatsåsen en underbar smak. Bechamelsås använder vi inte alls för den här lasagnen utan en kryddig tomatbaserad sås som tillsammans med osten borgar för ett delikat resultat.

Valnötssåsen låter kanske exotiskt, men den passar utomordentligt väl till fasankött. I den här rätten skapar fasanen, valnötterna, chilin, citronen och persiljan en lika speciell som njutbar helhet.

 

Fasan-valnötssås

4–5 portioner

 

1 påse (350 g) valnötter

1 lök

1 äppel (syrlig sort)

1 msk rypsolja

4 bröstfiléer av fasan

½ tsk salt

¼ tsk svartpeppar

¼ tsk chiliflingor

4 dl vatten

1 msk viltfond

2 msk citronsaft

1 dl persilja

 

Finfördela nötterna i mixer. Skala och finfördela löken. Skala och tärna äpplet.

Hetta upp 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt löken, äpplet och nötmjölet. Hetta upp under omrörning tills löken är brynt och nötterna aningen rostade. Skär köttet i kuber. Hetta upp 1 msk olja i en gryta och tillsätt köttet. Bryn under omrörning tills köttet har fått färg. Tillsätt kryddorna. Tillsätt i grytan lök-nötblandningen, vattnet, viltfonden, citronsaften och hälften av persiljan.

Sjud grytan på låg värme i cirka 45 minuter. Tillsätt vatten om såsen blir för torr.

Avrunda med persilja. Servera grytan med ris och sallad.

Ett tips: Det går också att laga grytan på ostekt fasankött. Sautera löken, äpplet och nötterna i grytan och tillsätt de övriga ingredienserna. Låt sjuda i 20 minuter.

 


 

Fasanlasagne

6–8 portioner

 

4 bröstfiléer av fasan eller

samma mängd välstekt fasankött

1 lök

1 msk smör eller olja

½ dl balsamvinäger

2 burkar (à 400 g) tomatkross

2 msk söt chilisås

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

½ kruka finfördelad basilika

Ungefär 10 lasagneplattor

2 pkt (125 g) mozzarellaost

2 dl riven parmesanost

 

Om du utgår från ostekta filéer ska du koka dem i marinad eller steka dem i fett i panna. Riv det stekta köttet med två gafflar till fibertrådar. Skala och finfördela löken och sautera den i fett i en kastrull. Tillsätt det rivna köttet och stek en stund. Tillsätt balsamvinäger och låt sjuda tills det mesta av vinägern har avdunstat.

Tillsätt tomatkrossen, chilisåsen, kryddorna och basilikan i kastrullen. Låt koka i cirka 10 minuter under omrörning.

Montera lasagnen i en lagom stor form. Häll sås i botten och lägg lasagneplattor på. Täck plattorna med sås och strö riven parmesan och mozzarellabitar över. Fortsätt med ett eller två skikt till. Avsluta med ett skikt sås och strö ost över.

Ställ lasagnen nertill i ugnen på 200 grader och cirka 40 minuter. Låt dra i en kvart före serveringen.

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit

Vad tycker du om tidningen Jägaren på nätet?



Årets sista nummer av Jägaren var ett engångsförsök som gavs ut enbart på nätet.

Svara på enkäten senast den sista december och delta i utlottningen av en viltkamera!